ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νευρικότητα στο Χ.Α. εν όψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης

xrhmatisthri_2--2
s5p2_1805xa-ekloges-xronol

Tη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση (-4,63%) του 2014 κατέγραψε το Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τις μαζικές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών να σαρώνουν το ηλεκτρονικό ταμπλό. Ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας για το εκλογικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών που ακολουθούν, την ερχόμενη Κυριακή, προκάλεσε τη χρηματιστηριακή καθίζηση, με την Αθήνα να έχει απολέσει τα κέρδη του 2014 και να καταγράφει ζημίες 3,21%. Μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, η οικονομία θα παραμένει στο περιθώριο με θολό τον επενδυτικό ορίζοντα και τους επενδυτές σε κατάσταση αναμονής.

Η ουσιαστική διαφορά της φετινής διπλής εκλογικής αναμέτρησης, σε σχέση με τις προηγούμενες, είναι ότι εν προκειμένω δεν κρίνεται η διακυβέρνηση της χώρας. Βέβαια, κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα επηρεασθεί η σταθερότητα της κυβέρνησης εάν το αποτέλεσμα είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός το οποίο θα αποτυπωθεί σε μεγάλο βαθμό και στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Δευτέρας.

Οσον αφορά τη συμπεριφορά των χρηματιστηρίων πριν από τις εθνικές εκλογές, οι έρευνες, όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, έδειξαν ότι τα χρηματιστήρια έχουν προτίμηση σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις και στη διαμόρφωση σταθερών όρων διεξαγωγής της οικονομικής δραστηριότητας. Επομένως, στον βαθμό που οι εκλογές παράγουν ασθενείς πλειοψηφίες, εναλλαγές στην εξουσία, διατήρηση αποτυχημένων κυβερνήσεων κ.λπ., τα χρηματιστήρια επηρεάζονται αρνητικά. Το αντίστροφο συμβαίνει αν διαμορφώνονται ισχυρές πλειοψηφίες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα: η ανησυχία του ελληνικού Χρηματιστηρίου για το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράσθηκε κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 1981 (ΠΑΣΟΚ), του 1989 (οικουμενική), του 1990 (συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΣΥΝ), του 1993 (ΠΑΣΟΚ), του 2000 (ΠΑΣΟΚ) και του 2007 (Ν.Δ.).

Αντίθετα, στις εκλογές του 1985, του 1996 και του 2004 η αγορά παρέμεινε ψύχραιμη, θεωρώντας δεδομένο το αποτέλεσμα… Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις που αναδείχθηκαν στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (2000, 2004, 2007) της προηγούμενης δεκαετίας δεν επηρέασαν την πορεία του Χ.Α., που κινήθηκε ανοδικά στις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.