ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεταξύ σφύρας και άκμονος η κυβέρνηση για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο Διαδίκτυο

s7_online-game_0705
opap12

Τα «κάστανα απ’ τη φωτιά», σε ό,τι αφορά το αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ στον διαδικτυακό στοιχηματισμό, καλείται να βγάλει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση. Η τελευταία χρονοτριβεί, παρόλο που πιέζεται συστηματικά από τον ΟΠΑΠ, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Ο τελευταίος αναμένεται να ξεκινήσει να προσφέρει υπηρεσίες διαδικτυακού στοιχηματισμού στις 2 Ιουνίου, ακριβώς 10 ημέρες πριν από τη έναρξη του Μουντιάλ.

Η ελληνική κυβέρνηση σέρνεται σε θολά νερά, καθώς δέχεται την ακριβώς αντίθετη πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν έχει καλέσει από τον περασμένο Μάρτιο την ελληνική κυβέρνηση να αιτιολογήσει την εκχώρηση του συγκεκριμένου αποκλειστικού δικαιώματος στον Οργανισμό. Ειδικότερα έχει ζητηθεί επισήμως από την κυβέρνηση να γνωστοποιήσει τον χρόνο που ο ΟΠΑΠ απέκτησε το συγκεκριμένο δικαίωμα και κυρίως το τίμημα που κατέβαλε ως αντάλλαγμα.

Η απάντηση της κυβέρνησης εκκρεμεί περισσότερο από ένα μήνα, για να μην αναφερθούμε σε προγενέστερες επιστολές της Κομισιόν, για τις οποίες η κυβέρνηση επίσης δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις. Ετσι, σχεδόν δύο χρόνια τώρα φέρνει τροπολογίες στη Βουλή που θα επιλύουν το θέμα, αλλά την τελευταία στιγμή αποσύρονται. Μάλιστα, η αναμονή αυτή φέρεται ότι προκαλεί τριβές και νευρικότητα, τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στο εσωτερικό του ΟΠΑΠ.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ, η καθυστέρηση να ικανοποιηθούν κάποιες απαιτήσεις μέχρι σήμερα, λέγεται ότι προκάλεσε τα γνωστά «σύννεφα» στις σχέσεις των μετόχων της Emma Delta. Η εταιρεία διαψεύδει την ένταση στις σχέσεις των μετόχων, αλλά πλέον θεωρούνται παραδεκτές απ’ όλους. Από την άλλη πλευρά, στο εσωτερικό της κυβέρνησης, γίνεται λόγος για δύο διιστάμενες απόψεις: η «επιθετική», που συνίσταται στο «εφαρμόζουμε και μετά διαχειριζόμαστε τα προβλήματα», και η πιο «διπλωματική», που αποβλέπει στη βήμα βήμα εξασφάλιση της συμφωνίας της Κομισιόν. Oι οπαδοί της πρώτης άποψης βρίσκονται κυρίως στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ της δεύτερης στην πλατεία Συντάγματος, με τον υπ. Οικονομικών να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις αιτιάσεις του αρμόδιου επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

Το διαδικτυακό στοίχημα στη χώρα μας εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 90% της αγοράς των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων (online gambling). Η αγορά αυτή, σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, αλλά και την Επιτροπή Παιγνίων, ανέρχεται σε ένα δισ. ευρώ ετησίως. Με βάση τα προαναφερόμενα μεγέθη, η αγορά αυτή αντιστοιχεί περίπου στο 15% της επίγειας και ταυτόχρονα νόμιμης αγοράς, όπως είναι τα καζίνο, τα λαχεία, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ κ.ά. Παραμένει ωστόσο η μοναδική ανερχόμενη, καθώς οι πολίτες αποκτούν διαρκώς νέες και περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν πρόσβαση στο Internet. Και φυσιολογικά, κάποια στιγμή στο μέλλον, το online gambling θα καταστεί πιο μεγάλη αγορά από την επίγεια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΠΑΠ επείγεται τώρα να φέρει το διαδικτυακό στοίχημα, καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την εκτόξευση των εσόδων. Ο κόσμος τείνει να ποντάρει περισσότερο στα προβεβλημένα αθλητικά γεγονότα. Και αν συνεκτιμηθεί το γεγονός της συμμετοχής της ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση, τότε το ενδιαφέρον αναμένεται ακόμη μεγαλύτερο. Ωστόσο, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό με την Κομισιόν, η έναρξη του διαδικτυακού στοιχηματισμού από τον ΟΠΑΠ θα έχει μεγάλο ρίσκο, τόσο για τον ίδιο όσο και τη χώρα. Για τον ΟΠΑΠ, όπως ανέφερε πρόσφατα η Alpha Finance, το ρίσκο συνίσταται στο ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει το πλήρες άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς. Επίσης, η κίνηση αυτή ενέχει τον κίνδυνο για την πολιτεία, η Κομισιόν να ξεκινήσει μια επίσημη διαδικασία παραβίασης του κοινοτικού δικαίου.

Βολική επίλυση

Η περισσότερο βολική επίλυση που θα μπορούσε να δώσει η Κομισιόν, σύμφωνα με την Alpha Finance, είναι να αποδώσει τελικά το μονοπώλιο στον ΟΠΑΠ και παράλληλα να του επιβληθεί μια φορολογία ανάλογη με το προνόμιο αυτό. Αυτό ήδη έχει συμβεί με τη φορολογία του ΟΠΑΠ στα παιγνιομηχανήματα (VLTs), όπου η φορολογία στο συγκεκριμένο παίγνιο θα αυξάνεται από το 30%, εφόσον η απόδοση του παιγνίου στην εταιρεία θα ξεπερνά κάποιο όριο. Μέσα στις επόμενες ημέρες, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στη γνωστοποίηση του νέου κανονισμού διεξαγωγής διαδικτυακών τυχερών παιγνίων. Η κίνηση αυτή αναμένεται να αποτελέσει άλλη μία αφορμή για προσφυγές στην Kομισιόν των ανταγωνιστών του ΟΠΑΠ. Οι τελευταίοι αναμένεται να απαιτήσουν την εφαρμογή της διαδικασίας κοινοποίησης του κανονισμού στο σύστημα TRIS, δηλαδή της διαβούλευσης για περίοδο τριών μηνών. Από τις αντιδράσεις της Επιτροπής θα φανεί η περαιτέρω έκβαση της σύγκρουσης για τα δικαιώματα διεξαγωγής παιγνίων στο Διαδίκτυο.