ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η συμφωνία Πειραιώς – MIG πρώτο βήμα για αλλαγή του επιχειρηματικού χάρτη

s7_trap-peiraios_1705
peiraiws

Στρατηγική συμφωνία συνεργασίας ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι όμιλοι της Τράπεζας Πειραιώς και της Marfin Investment Group (MIG). Η Τράπεζα Πειραιώς θα επενδύσει συνολικό ποσό 250 εκατ. ευρώ αποκτώντας ομόλογα της MIG, ενώ δεσμεύτηκε ότι από τις ομολογίες αυτές ποσό τουλάχιστον 90 εκατ. ευρώ θα μετατραπεί άμεσα σε μετοχές. Με τη μετατροπή των ομολόγων σε μετοχές, η Πειραιώς θα αποκτήσει τουλάχιστον το 17,7% των συνολικών μετοχών της MIG, καθιστώντας την μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας.

Με τη συμφωνία μειώνεται σημαντικά το χρηματοοικονομικό βάρος της MIG, επιτρέποντας την εταιρεία να υλοποιήσει με μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα τον επιχειρηματικό της σχεδιασμό. Ωστόσο, όπως εκτιμούν αναλυτές, η συνεργασία των δύο ομίλων θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού χάρτη που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς και οι δύο πλευρές έχουν συμμετοχές σε κλάδους όπως τα τρόφιμα, η υγεία, η ακτοπλοΐα, η πληροφορική κ.ά. Σημειώνεται ότι η MIG βρισκόταν σε συζητήσεις με funds για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων θυγατρικών της εταιρειών. Ωστόσο η συμμετοχή ξένων funds οδηγούσε στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής της MIG στις θυγατρικές της, δηλαδή σε απώλεια αξίας για τους μετόχους, κάτι που θα είχε επιπτώσεις και στην Τράπεζα Πειραιώς ως βασικό πιστωτή της εταιρείας. Με τη συμφωνία αφενός μειώνεται το χρηματοοικονομικό βάρος του ομίλου MIG, επιτρέποντας την υλοποίηση νέων επενδύσεων και αφετέρου επιτρέπουν την Πειραιώς να επωφεληθεί, ως μέτοχος, από τις μελλοντικές υπεραξίες που θα δημιουργηθούν στη MIG.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική ευρύτερων συνεργασιών, πηγές της Τράπεζας Πειραιώς υπογραμμίζουν ότι αν και ο όμιλος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση κλάδων και επιχειρήσεων -μάλιστα έχει συσταθεί σχετική ειδική μονάδα στην τράπεζα- δεν πρέπει η παρούσα συμφωνία με τη MIG να συνδέεται με το κρίσιμο αυτό θέμα. Οπως σημειώνουν, κύριος στόχος της στρατηγικής συμφωνίας είναι η βελτίωση της χρηματοοικονομικής δομής της MIG. Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι και οι δύο όμιλοι ελέγχουν άμεσα ή έμμεσα εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους ίδιους επιχειρηματικούς κλάδους. Η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας απορροφήσει 6 τράπεζες, έχει βρεθεί είτε ως μέτοχος είτε ως βασικός πιστωτής με δεκάδες επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους, οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Για παράδειγμα στην ακτοπλοΐα η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής στην ΑΝΕΚ, οι τραπεζικές υποχρεώσεις της οποίας ανέρχονται στα 400 εκατ. ευρώ. Στον τομέα της Υγείας είναι βασικός πιστωτής στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν ενώ -μέσω της Αγροτικής Τράπεζας- βρέθηκε να έχει συμφέροντα σε πολλές γαλακτοβιομηχανίες και συνεταιρισμούς. Επίσης η τράπεζα είναι μεταξύ των βασικών πιστωτών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, της πληροφορικής και του τουρισμού. Από την πλευρά της η MIG ελέγχει το 92% της Vivartia (τρόφιμα και γαλακτοκομικά), το 89% της Attica (επιβατηγός ναυτιλία), το 70% του Υγεία (υπηρεσίες υγείας), το 86% της Singular – Logic (πληροφορική) κ.ά. Σύμφωνα με αναλυτές, τόσο η ΑΝΕΚ όσο και το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν αλλά και άλλες εταιρείες θα μπορούσαν να «κουμπώσουν» με τις αντίστοιχες εταιρείες της MIG, δημιουργώντας ισχυρότερα και ανταγωνιστικότερα σχήματα. Ωστόσο, όλα αυτά θα εξεταστούν σε δεύτερο χρόνο και δεν αποτελούν παρά μια από τις εναλλακτικές επιχειρηματικές δυνατότητες.

Από την πλευρά της ΜIG διάχυτη είναι η ικανοποίηση για τη συμφωνία και τη συμμετοχή του Ομίλου Πειραιώς ως μετόχου. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της MIG, Ευθύμιος Μπουλούτας: «Με τη συμφωνία ενισχύεται σημαντικά η χρηματοοικονομική δομή του ομίλου, επιτρέποντας την υλοποίηση, με μεγαλύτερη ευελιξία, των αναπτυξιακών και επενδυτικών μας σχεδίων. Παράλληλα αναδεικνύει τη MIG ως ένα βασικό πόλο που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία συγκέντρωσης εταιρειών και εξυγίανσης του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας».