ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύντομα (20/5/14)

Σύντομα (20/5/14)

Συνέδριο για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό λιμενικό σύστημα

Οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό λιμενικό σύστημα και η πορεία του νέου κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική, ενόψει και των επικείμενων ευρωεκλογών που διεξάγονται στα κράτη-μέλη αυτήν την εβδομάδα, αποτέλεσαν τα κυρίαρχα θέματα που απασχόλησαν τα μέλη της γενικής συνέλευσης και του ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμένων (ΕSPO) που ολοκληρώθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, με τη συμμετοχή και της Ενωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), όπως επίσης και του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Στο συνέδριο παρευρέθη ως κεντρικός ομιλητής ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου και πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Ναυτιλίας της Ε.Ε. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο κείμενο που συντάχθηκε και υιοθετήθηκε στην Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών, γνωστό ως η «Διακήρυξη των Αθηνών». Οι θέσεις και προτάσεις του συνεδρίου του ESPO θα συμβάλουν στην οριστικοποίηση του κειμένου της Διακήρυξης, η οποία θέτει το γενικό πλαίσιο Αρχών για τη Ναυτιλιακή και Λιμενική Πολιτική της Ε.Ε μέχρι το 2018. To επόμενο συνέδριο του 2015 της ESPO θα διεξαχθεί στον Πειραιά με διοργανωτή τον ΟΛΠ Α.Ε.

Οι προσφορές για εκμετάλλευση πετρελαίου στο Μαυροβούνιο

Εξι εταιρείες από τις ΗΠΑ, την Αυστρία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία υπέβαλαν τρεις προσφορές στον δημόσιο διαγωνισμό για την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης για την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Μαυροβουνίου. Πρόκειται για τις Marathon Oil Corporation (ΗΠΑ) και OMV (Αυστρία) -κοινή προσφορά- Κοινοπραξία: Eni SpA (Ιταλία) και Novatek, (Ρωσία) – Κοινοπραξία: Energean Oil & Gas (Ελλάδα) και Mediterranean Oil & Gas (Μεγάλη Βρετανία). Οπως μετέδωσε το balkans.com, οι εταιρείες που έχουν υποβάλει προσφορές είχαν συνολικό τζίρο πάνω από 70 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 και πραγματοποίησαν κέρδη ύψους 10 δισ. δολαρίων. Εχουν δραστηριότητες σε περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομίας του Μαυροβουνίου, Βλαντιμίρ Kαβαρίκ. Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών και η επιλογή των εταίρων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014, κατέληξε ο υπουργός. Ο δημόσιος διαγωνισμός για την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης ανακοινώθηκε στις 7 Αυγούστου 2013.

Πιστοποίηση Tier III για Cosmote

Πιστοποίηση κατηγορίας «Tier III» έλαβε το κέντρο πληροφορικής της Cosmote που έχει αναπτυχθεί στην Αχαρνών. Την πιστοποίηση απέδωσε τo Ινστιτούτο Uptime, που σύμφωνα με την Cosmote αποτελεί έναν από τους κορυφαίους φορείς πιστοποίησης διαθεσιμότητας υποδομών πληροφοριακών κέντρων (Data Center) παγκοσμίως. Η πιστοποίηση «Tier III (Concurrently Maintainable)», σύμφωνα με την Cosmote, βεβαιώνει ότι ο σχεδιασμός των υποδομών της έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται σε μέγιστο βαθμό η συνέχεια της λειτουργίας του έναντι οποιασδήποτε βλάβης έχει να κάνει με τις βασικές του υποδομές, π.χ. ηλεκτρικές παροχές, κλιματισμό κ.λπ. Πρόκειται για την πρώτη πιστοποίηση στην Ελλάδα αυτού του είδους.

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Λουτρακίου για το διάστημα από το 2014 έως το 2017. Στο νέο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν εκπρόσωποι των ξενοδόχων, των επισιτιστικών επιχειρήσεων, των ταξιδιωτικών γραφείων, του Επιμελητηρίου και του καζίνο του τουριστικού προορισμού. Ειδικότερα, πρόεδρος του Οργανισμού εκλέχθηκε ο κ. Καραβούλης Σπύρος, αντιπρόεδρος ο κ. Παππάς Δημήτρης, γενικός γραμματέας ο κ. Οικονόμου Γιώργος, ταμίας ο κ. Βλάσσης Δημήτρης και μέλη οι κ. Νανόπουλος Βασίλης, Λογοθέτης Κωνσταντίνος και Βραχάτης Γιάννης.

Ευρωπαϊκή διάκριση για «Βερόπουλο»

Το βραβείο ECR Achievement απέσπασε η εταιρεία Αφοί Βερόπουλοι ΑΕΒΕ στο πλαίσιο του σχετικού θεσμού που έχει θεσπίσει τα δύο τελευταία χρόνια η ECR Europe (πρόκειται για την ευρωπαϊκή ένωση προμηθευτών και λιανεμπόρων). Με τη βράβευση της ελληνικής αλυσίδας η διοίκηση του ECR Europe ήθελε να επιβραβεύσει την εταιρεία για την αφοσίωσή της στις αρχές και αξίες της συνεργασίας με τους προμηθευτές, στην ανάπτυξη των κατηγοριών και στη βελτίωση της αγοραστικής εμπειρίας και εξυπηρέτησης των πελατών της. Το βραβείο απένειμαν οι πρόεδροι του ECR Europe, Jan Zijderveld (Unilever) και Thomas Hubner (Carrefour), μετά την προσφώνηση που έκανε ο Enrico Toya, διευθυντής πωλήσεων Ευρώπης της Johnson & Johnson. Το βραβείο παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της Αφοί Βερόπουλοι ΑΕΒΕ Νίκος Βερόπουλος, στην εκδήλωση ECR Europe Leaders Forum που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στις Βρυξέλλες. Εκτός από το ECR Achievement η ECR Europe έχει καθιερώσει δύο ακόμη βραβεία, το Best Activation και το Young Leader.