ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με υψηλή επιστασία από Socar το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ

Με υψηλή επιστασία από Socar το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ

Υπό τη στενή παρακολούθηση της Socar, προχωρά η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του ΔΕΣΦΑ. Υψηλόβαθμα στελέχη της αζέρικης εταιρείας βρέθηκαν προχθές στην Αθήνα και σε συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ και αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ζήτησαν πλήρη ενημέρωση για την πορεία τόσο του έργου αναβάθμισης της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας όσο και για τον αγωγό φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης και το έργο εγκατάστασης μόνιμης αμφίδρομης ροής στο μετρητικό σταθμού του Σιδηροκάστρου στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Στη Ρεβυθούσα

Η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της Socar για την έναρξη των εργασιών της κατασκευής τρίτης δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, στις 20 Μαΐου. Οπως ανακοινώθηκε επισήμως χθες, με την προσθήκη της τρίτης δεξαμενής ο αποθηκευτικός χώρος του σταθμού θα αυξηθεί κατά 73% (από 130.000 m3 στα 225.000 m3 ΥΦΑ) και θα είναι εφικτή η δυνατότητα εισαγωγής ΥΦΑ από περισσότερους χρήστες του ΕΣΦΑ.

Παράλληλα, θα αυξηθεί ο χρόνος προσωρινής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, πέραν των 18 ημερών που ισχύει έως σήμερα, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους χρήστες με μικρότερες καταναλώσεις να δραστηριοποιηθούν στη συγκεκριμένη αγορά.

Η κατασκευή της τρίτης δεξαμενής αποτελεί μέρος του έργου της δεύτερης αναβάθμισης του σταθμού της Ρεβυθούσας συνολικού προϋπολογισμού 156,25 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει επιπλέον την αύξηση κατά 40% του ρυθμού αεριοποίησης του σταθμού, την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων που θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγαλύτερων πλοίων έως και 260.000 κ.μ. και την αναβάθμιση του μετρητικού σταθμού στο Σημείο Εισόδου Αγία Τριάδα.

Εργο στρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε τη δεύτερη αναβάθμιση της Ρεβυθούσας ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς. Οπως δήλωσε, θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας τροφοδοσίας και θα συμβάλλει στην αύξηση του ανταγωνισμού στην ευρύτερη περιοχή. Σε συνδυασμό με το έργο της εγκατάστασης Μόνιμης Αμφίδρομης Ροής στον Μετρητικό Σταθμό Συνόρων Σιδηροκάστρου στη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, θα καταστεί εφικτή η διαμετακόμιση ποσοτήτων φυσικού αερίου και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπλήρωσε ο κ. Ξιφαράς.

Η διαδικασία μεταβίβασης

Αρμόδιοι παράγοντες μεταφέρουν πάντως ότι η αζέρικη αντιπροσωπεία, εξέφρασε στην ελληνική πλευρά την ενόχλησή της για τα δημοσιεύματα που την εμφανίζουν δυσαρεστημένη για την πορεία ολοκλήρωσης της διαδικασίας μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ. H Socar έχει και η ίδια επαφές για το θέμα με τις Βρυξέλλες, τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες και δεν έχει εισπράξει καμία ανησυχία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Αντιθέτως κατανοεί πλήρως την ανάγκη ενδελεχούς ελέγχου από πλευράς της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναγνωρίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που εταιρεία εκτός Ε.Ε. θα ελέγχει ενεργειακά δίκτυα ευρωπαϊκής χώρας. Η Socar, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι έχει διαβεβαιώσει την Ε.Ε. ότι θα αποδεχθεί πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Kαι οι Αζέροι πάντως όπως και η ελληνική πλευρά εκτιμούν ότι σε κάποιες περιπτώσεις η γραφειοκρατία των Βρυξελλών είναι υπερβολική.