ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επένδυση 500 εκατ. ευρώ της Vopak για δημιουργία αποθηκών καυσίμων

Επένδυση 500 εκατ. ευρώ της Vopak για δημιουργία αποθηκών καυσίμων

Μετά  διαπραγματεύσεις δύο ετών, ο ολλανδικός όμιλος Vopak κατέθεσε τελικά αίτημα στο Invest in Greece για τη δημιουργία τερματικού σταθμού αποθήκευσης πετρελαιοειδών στη Νότια Κρήτη, κοντά στην περιοχή του Αθερινόλακκου, επένδυση η οποία ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το αίτημα του ολλανδικού ομίλου τελεί υπό αξιολόγηση και πιθανότατα η ένταξή του ή όχι στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (γνωστό ως fast track) θα συζητηθεί στη μεθεπόμενη συνεδρίαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ).

Η κατάθεση φακέλου από τη Vopak, που σημειωτέον αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στον κλάδο των αποθηκών καυσίμων, δείχνει ότι το ενδιαφέρον των Ολλανδών για την εν λόγω επένδυση δεν ατόνησε ποτέ, παρά τις φήμες περί του αντιθέτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το στάδιο της κατασκευής των αποθηκών θα δημιουργηθούν 1.500 θέσεις εργασίας, ενώ οι μόνιμες θέσεις υπολογίζονται σε 200. Το ζήτημα των αποθηκευτικών χώρων καυσίμων θεωρείται μείζον για την αγορά της Κρήτης, καθώς οι υφιστάμενες αποθήκες δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο. Η επιλογή της Κρήτης για τη δημιουργία τερματικού σταθμού πετρελαιοειδών συνδέεται επίσης με δύο ακόμη γεγονότα: πρώτον, η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου όπου δεν διεξάγονται εχθροπραξίες και δεύτερον, πρόσφατα υπεγράφησαν οι πρώτες συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Η Vopak λειτουργεί 79 αποθήκες σε 29 χώρες, συνολικής χωρητικότητας άνω των 31 εκατ. κυβικών μέτρων και ο κύκλος εργασιών της το 2013 ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ.

Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου πάντως αναμένεται να συνεδριάσει η ΔΕΣΕ προκειμένου να εξετάσει την ένταξη στις διαδικασίες του fast track 14 επενδυτικών σχεδίων, εκ των οποίων τα 12 αφορούν ενεργειακά έργα τα οποία εισηγήθηκε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης. Ειδικότερα, τα έργα τα οποία θα συζητήσει η προσεχής ΔΕΣΕ είναι τα ακόλουθα:

• Ενεργειακή αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου «The Mall Athens». Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για επένδυση άνω των 10 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία Lamda Development έχει ζητήσει την κατάρτιση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), βάσει της δυνατότητας που προβλέπει ο νέος επενδυτικός νόμος 4146/2013.

• Δημιουργία πολυτελούς τουριστικού θερέτρου με την ονομασία «Ithaca Resort» στην Ιθάκη από την εταιρεία ΑΓΥΙΑ Α.Ε. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ξενοδοχείων 5 αστέρων, σπα, γηπέδου γκολφ, μαρίνας, συνεδριακές εγκαταστάσεις, καθώς και παραθεριστικές κατοικίες.

• Δώδεκα έργα στον τομέα ενέργειας και ειδικότερα τρία έργα που αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια (διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας μεταξύ Hadera – Ισραήλ και περιοχής Αττικής, διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 στη Βουλγαρία και Νέας Σάντας και υδροηλεκτρικό αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία), πέντε έργα που αφορούν το αέριο (διασυνδετικός αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Στάρα Ζαγόρα, Σταθμός Μόνιμης Ανάστροφης Ροής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μεταξύ Σιδηροκάστρου και Κούλα, πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου – Aegean LNG import terminal, εγκατάσταση αποθήκευσης στην Καβάλα) και τέσσερα έργα που αφορούν τον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου (αγωγός ΤΑΡ, αγωγός ITGI, αγωγός από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς ελληνική ενδοχώρα μέσω Κρήτης και σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους Εβρου).