ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΣΕΕ: Ευνοϊκή ρύθμιση φορο-οφειλών με πολλές δόσεις

ΕΣΕΕ: Ευνοϊκή ρύθμιση φορο-οφειλών με πολλές δόσεις

Ευνοϊκότερους όρους για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών στο εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητεί η ΕΣΕΕ, με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών.

Η  Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επικαλείται στην επιστολή της σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο, τα οποία κάνουν λόγο για κυβερνητικό σχεδιασμό για νέα ρύθμιση των φορολογικών οφειλών προς το Δημόσιο.

Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι ο τρόπος εφαρμογής της διαδικασίας της νέας ρύθμισης που θα θεσμοθετηθεί, για να έχει αποτέλεσμα και συμμετοχή από πλευράς επιχειρήσεων, θα πρέπει να έχει τα εξής  χαρακτηριστικά:

– Ο τρόπος πληρωμής των δημιουργούμενων υποχρεώσεων να είναι τέτοιος ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν.  Όπως τονίζει, οι φημολογούμενες 48 δόσεις πλέον δεν αρκούν. Με τις υπάρχουσες συνθήκες στην αγορά, οι δόσεις για να είναι ρεαλιστικές θα πρέπει να «απλωθούν», φτάνοντας ακόμη και τις 100.

– Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους συντελεστές προοδευτικότητας των επιβαρύνσεων και των προσαυξήσεων, γιατί η εμπειρία των προηγούμενων ρυθμίσεων έδειξε ότι καταλήγουν σε ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Γνώμη της ΕΣΕΕ παραμένει ότι η ρύθμιση θα επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματά της εφόσον μηδενιστούν οι πρόσθετοι φόροι ή τα πρόσθετα τέλη που βεβαιώνονται με την κύρια οφειλή για όλα τα έτη.

– Σταθερή και διαρκής ισχύς της σχεδιαζόμενης ρύθμισης.

«Θεωρούμε ότι, οι ανωτέρω επισημάνσεις μας είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη στο τελικό κείμενο για τη νέα ρύθμιση, που θα συμφωνηθεί με την τρόικα», επισημαίνει η ΕΣΕΕ στην επιστολή της.

Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Βασίλη Κορκίδη, «είναι πραγματικά μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να πείσει και να οδηγήσει την τρόικα σε “έξυπνες” λύσεις φορολογικής συμμόρφωσης, αντί για τα μέτρα εκφοβισμού και φορολογικής εξόντωσης που κυριαρχούσαν έως τώρα».

«Όσοι μικρομεσαίοι επιβιώσαμε από την κρίση, την παρατεταμένη ύφεση και την υπερφορολόγηση, πρέπει να έχουμε στην διάθεσή μας ένα χρηστικό εργαλείο ρύθμισης των οφειλών μας που θα εξασφαλίζει και θα εγγυάται την μόνιμη εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας», σημειώνει ο κ. Κορκίδης