ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανοδος στο Χ.Α. για έκτη κατά σειρά συνεδρίαση

Ανοδος στο Χ.Α. για έκτη κατά σειρά συνεδρίαση

Oι τραπεζικές μετοχές της Alpha Bank (+2,06%) και της Εθνικής Τράπεζας (+1,65%) και οι εμποροβιομηχανικές μετοχές της Motor Oil (+2,92%), των Ελληνικών Πετρελαίων (+2,79%) και της Coca Cola HBC (+0,88%) συντήρησαν το ανοδικό σερί στο χρηματιστήριο που συμπλήρωσε 6 θετικές συνεδριάσεις. Τα συνολικά κέρδη του Γενικού Δείκτη ανέρχονται σε 13,22% που αντιστοιχούν σε ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης κατά 10,678 δισ. ευρώ, ενώ από χθες η Αθήνα επέστρεψε σε θετική απόδοση έστω και οριακά (0,21%) από το ξεκίνημα του 2014.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,82% και διαμορφώθηκε στις 1.207,55 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά ο βασικός δείκτης κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 16 μονάδων. Κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1.210,19 μονάδες (+1,04%) και κατώτερη τιμή στις 1.194,65 μονάδες (-0,26%). Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και έφθασε τα 191,039 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα των επενδυτών είναι εάν η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, αγνοώντας το αυξανόμενο «πολιτικό κόστος» των επιλογών της. Η αγορά βρίσκεται σε στάση αναμονής στην προοπτική ενός σαρωτικού ανασχηματισμού που θ’ αλλάξει πλήρως το προφίλ του κυβερνητικού σχήματος.

Ο προβληματισμός αποτυπώνεται στην πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών και στη συμπεριφορά των διαχειριστών ισχυρών χαρτοφυλακίων όπου οι διακυμάνσεις είναι έντονες. Τα περισσότερα χαρτοφυλάκια πραγματοποιούν κινήσεις με βραχυχρόνιο ορίζοντα, δείχνοντας απροθυμία ανάληψης ρίσκου.
Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η εικόνα αυτή θα διατηρηθεί, ώσπου το πολιτικό τοπίο να αρχίσει να ξεκαθαρίζει, με την ανάληψη πρωτοβουλιών από κυβερνητικής πλευράς και την αποσαφήνιση προθέσεων και σχεδιασμών.