ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Θεόδωρος Φέσσας στο «τιμόνι» του ΣΕΒ

Ο Θεόδωρος Φέσσας στο «τιμόνι» του ΣΕΒ

Με την εκλογή του κ. Θ. Φέσσα ως νέου προέδρου του ΣΕΒ στη θέση του Δ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρωϊνής συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου. Στην απογευματινή, ανοιχτή συνεδρίαση πρόκειται να απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ενώ θα μιλήσουν ο υπουργός Οικονομικών Ιω. Στουρνάρας και ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου.

«Αντί να περιγράφουμε προβλήματα, ας υλοποιούμε λύσεις» δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΒ κατά την πρωινή ομιλία του και πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος «θέλει να συνεισφέρει στη σύνθεση, συνεργασία και επίτευξη πρακτικών και μετρήσιμων αποτελεσμάτων και να αποτελέσει καταλύτη για τη διευκόλυνση των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας».

Απευθυνόμενος δε προς τις επιχειρήσεις ο κ. Φέσσας ανέφερε πως η νοοτροπία «ο καθένας για το μαγαζάκι του» είναι ξεπερασμένη και καταδικασμένη στην αποτυχία καθώς η σημερινή πραγματικότητα επιβάλει συνεργασίες και συγχωνεύσεις, ενοποιήσεις, δικτυώσεις, επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας και εξωστρέφεια.

Σε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής προχώρησε ο απερχόμενος πρόεδρος Δ. Δασκαλόπουλος, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτύπωσε ταυτόχρονα τη λαϊκή δυσφορία και την ανάγκη του λαού για ελπίδα. «Ανέδειξε μια τάση απόρριψης του υφιστάμενου πολιτικού κατεστημένου. Η λαϊκή ετυμηγορία απονομιμοποίησε τις πολιτικές της ύφεσης, και προέβαλε το αίτημα μιας ριζοσπαστικής αλλαγής που να προσφέρει πάντως λύσεις και προοπτική.

Κατέδειξε πάνω απ' όλα ότι οι πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν κι άλλη λιτότητα- χρειάζονται όμως μια συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση για να πιστέψουν και να κινητοποιηθούν» ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο κ. Δασκαλόπουλος έθεσε επίσης ζήτημα για τη διαδικασία εκλογής του προέδρου του ΣΕΒ, λέγοντας ότι είναι αντικαταστατική και πρότεινε «να εγκαινιάσουμε μια διαδικασία επιλογής προέδρου και διοικητικού συμβουλίου όχι κεκλεισμένων των θυρών, αλλά με ανοιχτές τις πόρτες». Τέλος ανέφερε ότι η κρίση του 2008 βρήκε το πολιτικό σύστημα απαράσκευο, το κράτος ανέτοιμο και την κοινωνία ανοχύρωτη ενώ προέβλεψε ότι ο δρόμος προς την πραγματική ανάκαμψη παραμένει μακρύς και ανηφορικός.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Χάρης Κυριαζής, παρουσίασε τις προτεραιότητες του Συνδέσμου στις οποίες περιλαμβάνονται: χρηματοδότηση, φορολογία, ενέργεια, ρυθμιστικό περιβάλλον, αναπτυξιακός σχεδιασμός, ανθρώπινο δυναμικό, εξωστρέφεια, έρευνα και καινοτομία. Επίσης, η υιοθέτηση ολοκληρωμένης Βιομηχανικής Πολιτικής με αιχμή το κόστος ενέργειας, την εξωστρέφεια και την καινοτομία, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός (νέο ΕΣΠΑ) και ο κοινωνικός διάλογος γύρω από όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.

Τα μέλη του ΣΕΒ εξέλεξαν το πρωί και το νέο 20μελές ΔΣ του Συνδέσμου στο οποίο παραμένουν 15 επιχειρηματίες που μετείχαν και στην προηγούμενη σύνθεση. Πρόκειται για τους Χ. Κυριαζή (εκτελεστικός αντιπρόεδρος & πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής), Γ. Γιώτη, Σ. Θεοδωρόπουλο, Α. Καλλιτσάντση, Ν. Καραμούζη, Δ. Παπαλεξόπουλο (αντιπρόεδροι), Ε. Βιδάλη (γ. γραμματέας), Α. Μακρίδη (ταμίας) και Ε. Βασιλάκη, Χ. Κομνηνό, Σ. Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Π. Κυριακόπουλο, Γ. Κωστόπουλο, Κ. Μαραγκό και Β. Φουρλή (μέλη).

Τα νέα μέλη είναι οι Θ. Φέσσας (QUEST Συμμετοχών) , Ε. Μυτιληναίος (όμιλος Μυτιληναίου), Κ. Κόκκαλης (ΙΝΤΡΑΚΟΜ), Γ. Κώτσαλος (INTERAMERICAN) και Π. Μαρινόπουλος (ΦΑΜΑΡ) που εξελέγησαν στη θέση της Σ. Δασκαλάκη- Μυτιληναίου και των Δ. Δασκαλόπουλου, Κ. Αντωνόπουλου, Ε. Δοντά, Δ. Λόη.