ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επιστροφή των ξένων συντηρεί την άνοδο του Χ.Α.

Η επιστροφή των ξένων συντηρεί την άνοδο του Χ.Α.

Τα ισχυράκέρδη του ΟΠΑΠ (7,89%) και της ΕΥΔΑΠ (5,66%) διατήρησαν σε θετικό πρόσημο το χρηματιστήριο για 7η διαδοχική συνεδρίαση. Η επάνοδος των ξένων χαρτοφυλακίων πιστοποιείται από τον υψηλό όγκο συναλλαγών που παραμένει κοντά στα επίπεδα των 190 εκατ. ευρώ.

Η αγορά καθημερινά δείχνει να επανακτά την αισιοδοξία της, καθώς αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ ακόμη και ένας πιθανός ανασχηματισμός τις επόμενες εβδομάδες βοηθά την κυβέρνηση να ανεβάσει ταχύτητα και να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στις ιδιωτικοποιήσεις. Ταυτόχρονα μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα ολοκληρώνεται και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2014 για τις 234 εισηγμένες. Μέχρι και χθες το απόγευμα η εικόνα των αποτελεσμάτων έδειχνε περιορισμό των ζημιών για τις περισσότερες εταιρείες το φετινό τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Ωστόσο, θα απαιτηθούν αρκετά τρίμηνα στο μέλλον για να μπορέσουν οι εισηγμένες να εξέλθουν από το βαθύ ζημιογόνο περιβάλλον που είχαν εισέλθει την τελευταία εξαετία.

Ο Γενικός Δείκτης στη συνεδρίαση της Τετάρτης διαμορφώθηκε στις 1.220,16 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 1,04%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 185,399 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών έφθασε τα 20,16 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,20%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,14%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης μετά τον ΟΠΑΠ και την ΕΥΔΑΠ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (4,68%), των ΕΛΠΕ (4,52%), της Τιτάν (4,23%), της Frigoglass (3,61%), του ΟΛΠ (3,17%), της Πειραιώς (2,37%) και της Eurobank Properties (2,00%).