ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκρίσεις δανείων 1,6 δισ. μέσω προγραμμάτων του υπ. Ανάπτυξης

Εγκρίσεις δανείων 1,6 δισ. μέσω προγραμμάτων του υπ. Ανάπτυξης

Στο 1,6 δισ. ευρώ ανήλθαν στο τέλος Απριλίου οι εγκρίσεις δανείων μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, καταγράφοντας αύξηση κατά 10% σε σχέση με το τέλος Μαρτίου.

Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν συνέχιση της πιστωτικής συρρίκνωσης με ρυθμό -3,7% στα τέλη Απριλίου. Ο αρνητικός ρυθμός χρηματοδότησης επιβραδύνθηκε οριακά από το -4,1% του Μαρτίου, επίπεδο στο οποίο κινείται σταθερά τους τελευταίους μήνες, μια ένδειξη που εάν επαληθευθεί και τους επόμενους μήνες, σηματοδοτεί τάση σταδιακής αποκατάστασης της ρευστότητας στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα τέλη Απριλίου στα 215,1 δισ. ευρώ από 215,9 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και 226,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2013. Οι οφειλές των επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στα 101,3 δισ. ευρώ από 101,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και ο ρυθμός πιστωτικής συρρίκνωσης διαμορφώθηκε στο -4,8%, ενώ η καθαρή ροή χρηματοδότησης υπήρξε αρνητική κατά 483 εκατ. ευρώ. Στελέχη από την αγορά εξηγούν ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Intralot) αποπληρώνουν οφειλές τους προς τις τράπεζες μέσω των ομολογιακών δανείων που έχουν αντλήσει το τελευταίο διάστημα, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο καλύτερους όρους χρηματοδότησης. Στη μικρή επιβράδυνση του αρνητικού ρυθμού χρηματοδότησης, φαίνεται ότι βοηθάει και η προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης να διοχετεύσει δάνεια στην αγορά μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων. Πρόκειται για δάνεια που έχουν εγκριθεί μέσω του ΕΤΕΑΝ, της ΕΤΕπ και τα οποία εκταμιεύονται σταδιακά, ενισχύοντας τη ρευστότητα στην αγορά.

Μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ο κ. Γιώργος Ζανιάς επεσήμανε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι «η αγορά έχει αρχίσει να αποκτά κάποια δυναμική», εξέλιξη που «καταγράφει μία τάση». Οπως δήλωσε ο κ. Ζανιάς, πρόκειται για μια «διαρκή διαδικασία, που δείχνει ότι από μήνα σε μήνα προστίθενται 150 με 200 εκατ. ευρώ στις χρηματοδοτήσεις».

Σημαντικός όγκος των νέων εκταμιεύσεων προέρχεται από την ΕΤΕπ και το ΕΤΕΑΝ, που έχουν δεσμευθεί για χρηματοδοτήσεις 1,4 δισ. ευρώ και 900 εκατ. ευρώ έως το 2015 και 2014, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν μετά τη χθεσινή σύσκεψη από την ΕΤΕπ θα έχουν υπογραφεί συμβάσεις 900 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ ήδη το ΕΤΕΑΝ έχει προχωρήσει σε εκταμιεύσεις 500 εκατ. ευρώ περίπου. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οι τράπεζες δεσμεύθηκαν επίσης ότι θα έχουν υπογράψει τις συμβάσεις με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο θα αναχρηματοδοτεί δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις

Οριακή άνοδο κατά 275,2 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τον Απρίλιο οι καταθέσεις, το ύψος των οποίων σταθεροποιήθηκε στα 161,3 δισ. ευρώ από 161 δισ. ευρώ περίπου τον Μάρτιο. Η ερμηνεία έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Απρίλιος δεν είχε σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες είχαν συσσωρευθεί το πρώτο δίμηνο του έτους, ενώ ένας επιπλέον λόγος είναι η καταβολή του δώρου του Πάσχα από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που σε αντίθεση με το Δημόσιο, συνεχίζουν να καταβάλλουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι καταθέσεις των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 134,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μικρή αύξηση κατά 176 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων, διαμορφώθηκαν στα 26,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας επίσης μικρή άνοδο κατά 99 εκατ. ευρώ. Ο κύριος όγκος των καταθέσεων είναι τοποθετημένες σε προθεσμιακές καταθέσεις, τα υπόλοιπα των οποίων μειώθηκαν οριακά στα 84,1 δισ. ευρώ από 84,4 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.