ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύντομα (30/5/14)

Σύντομα (30/5/14)

Υποχώρηση τζίρου και ζημιών για τη «Νίκας»

Μείωση τζίρου και συρρίκνωση ζημιών κατέγραψε η Νίκας κατά το α΄ τρίμηνο του 2014. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της μητρικής διαμορφώθηκε σε 12,71 εκατ. ευρώ έναντι 14,77 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, μειωμένος κατά 13,96%. Τα αποτελέσματα μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 1,36 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,74 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2013. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών σημείωσε πτώση κατά 9,8% και ανήλθε στο πρώτο τρίμηνο του 2014 σε 13,81 εκατ. ευρώ έναντι 15,30 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά φόρων ανήλθαν σε 1,30 εκατ. ευρώ έναντι 2,93 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2013. Η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει ότι η στρατηγική της για επιστροφή του ομίλου στην κερδοφορία περιλαμβάνει την εξυγίανση της εμπορικής πολιτικής, την απεμπλοκή από μη κερδοφόρες δραστηριότητες, τη βέλτιστη διαχείριση των αποθεμάτων, τη συνεχή αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων των παραγωγικών εγκαταστάσεων του ομίλου και τη βελτιστοποίηση του κόστους λειτουργίας.

Νέο ασφαλιστικό – επενδυντικό πρόγραμμα από την Groupama

Ενα νέο ασφαλιστικό – επενδυτικό πρόγραμμα, το «Groupama Pearl Αύγουστος 2014», διαθέτει αποκλειστικά στην Ελλάδα η Groupama. Το πρόγραμμα είναι συνδεδεμένο με τον δείκτη Euro Stoxx 50 (δείκτης αναφοράς, που περιλαμβάνει 50 μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης της Ευρωζώνης), μέσω ομολόγου της BNP Paribas που προσφέρει τις σχετικές εγγυήσεις. Στη λήξη της δεκαετούς διάρκειας του ομολόγου, αν η τιμή κλεισίματος του δείκτη Euro Stoxx 50 είναι θετική σε σχέση με την αρχική τιμή εισόδου, κατοχυρώνεται ελάχιστη απόδοση 30% και μέγιστη 80%. Αν η τιμή κλεισίματος του δείκτη είναι αρνητική σε σχέση με την αρχική τιμή εισόδου, κατοχυρώνεται το αρχικό κεφάλαιο και μία ελάχιστη εγγυημένη απόδοση. Οπως εξηγεί ο εμπορικός διευθυντής της Groupama Ασφαλιστικής κ. Χρήστος Κάτσιος, «το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια των πετυχημένων προγραμμάτων Zen & Obsidienne και προσφέρει εγγύηση κεφαλαίου, ανεξάρτητα από την εξέλιξη των αγορών μετοχών, δυνατότητα υψηλής απόδοσης έως 80% επί του επενδυόμενου ποσού, στη λήξη της 10ετούς διάρκειας του ομολόγου και πρόσβαση στα επενδεδυμένα χρήματα από το πρώτο κιόλας τρίμηνο».

Σύνδεση τουρισμού με τον πολιτισμό

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Costa Navarino επιχειρεί τη σύνδεση τουρισμού και πολιτισμού με την πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης Engaring Art. Oι επισκέπτες στο Navarino Dunes θα μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στην τέχνη, όπως αυτή παρουσιάζεται και θα εξελίσσεται στην έκθεση Mimicry. H πλατφόρμα φιλοδοξεί να αποτελέσει μία μόνιμη σκηνή σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας για Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες δημιουργούν το επόμενο έργο τους κατά τη διάρκεια της έκθεσης παρουσία των επισκεπτών των ξενοδοχείων Τhe Romanos a Luxury Collection Resort και Τhe Westin Resort της Costa Navarino, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη δημιουργική διαδικασία του κάθε καλλιτέχνη.

H Ελλάδα επελέγη να φιλοξενήσει το 2015 το Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού Υγείας και την τελετή βράβευσης των καινοτομιών στον Τουρισμό Υγείας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 26 έως τις 28 Φεβρουαρίου. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η συγκρότηση του Τουρισμού Υγείας, η επιχειρηματικότητα στον τουρισμό Υγείας, οι προορισμοί και οι επενδύσεις στον χώρο και ο τουρισμός υποβοηθούμενης διαβίωσης. Το συνέδριο θα παρακολουθήσουν συμμετέχοντες από τα οκτώ τμήματα του Τουρισμού Υγείας, καθώς και από τις περίπου δεκατέσσερις βιομηχανίες που υποστηρίζουν τον τομέα.

Καθαρά κέρδη 4,1 εκατ. το 2013 για την «Οπτιμα»

Κερδοφόρος παρέμεινε και το 2013 η εταιρεία τυροκομικών προϊόντων «Οπτιμα Α.Ε.», καθώς κατέγραψε καθαρά κέρδη 4,1 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη είναι μειωμένα σε σχέση με το 2012, εξέλιξη την οποία η εταιρεία αποδίδει στην επιθετική τιμολογιακή πολιτική που ακολούθησε. Οι πωλήσεις της το 2013 ανήλθαν σε 104,6 εκατ. ευρώ έναντι 107,7 εκατ. ευρώ το 2012. Επιπλέον, για μία ακόμη χρονιά η εταιρεία είχε μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, ενώ λόγω της συνεπούς και αυστηρής πολιτικής πιστώσεων που εφαρμόζει, οι επισφάλειες παραμένουν επίσης μηδενικές. Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 18% σε σχέση με το 2012 ή κατά 2,2 εκατ. ευρώ. «Τα δεδομένα που προκύπτουν από τον ισολογισμό μας ενισχύουν ακόμη περισσότερο την εικόνα της επιχειρηματικής υγείας και της προοπτικής για την εταιρεία μας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της «Οπτιμα» κ. Στ. Παντελιάδης.