ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρή άνοδος στο χρηματιστήριο μετά τις ευρωεκλογές

Ισχυρή άνοδος στο χρηματιστήριο μετά τις ευρωεκλογές

Απελευθερωμένη από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που δεν προκάλεσε πρόωρες εκλογές, η χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε με ισχυρή άνοδο στις 5 τελευταίες συνεδριάσεις του Μαΐου. Εάν εξαιρέσουμε τη συνεδρίαση της Πέμπτης όπου ο πειρασμός των ρευστοποιήσεων οδήγησε σε πτώση, οι υπόλοιπες 4 συνεδριάσεις έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μάλιστα με ενισχυμένο όγκο συναλλαγών που ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ. H πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση κινήθηκε σε ανοδικούς ρυθμούς. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 2,27% και έφθασε τις 1.197,71 μονάδες. Πρωταγωνιστής ήταν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη 5,68%, ενώ ανάλογη επίδοση είχε και ο τίτλος του ΟΤΕ που κατέγραψε κέρδη 4,6%. Την Τρίτη διατηρήθηκε η άνοδος της αγοράς, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η ενίσχυση του όγκου συναλλαγών που ξεπέρασε τα 190 εκατ. ευρώ. Οι 2 τραπεζικές μετοχές της Alpha Bank (+2,06%) και της Εθνικής Τράπεζας (+1,65%) ώθησαν σε κέρδη 0,82% τον Γενικό Δείκτη που υπερέβη τις 1.200 μονάδες. Η ανοδική τάση της αγοράς διατηρήθηκε και την Τετάρτη με το χρηματιστήριο να συμπληρώνει 7 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με σωρευτικά κέρδη 14,4%, ενώ για το ίδιο διάστημα η κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε κατά 11,308 δισ. ευρώ. Την Πέμπτη το δέλεαρ των ρευστοποιήσεων γίνεται ισχυρό, καθώς μάλιστα αναζωπυρώνεται η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν το οικονομικό και χρηματιστηριακό κλίμα. Οι κινήσεις διασφάλισης βραχυχρόνιων κερδών έδωσαν τον τόνο στο Χ.Α., οδηγώντας τους δείκτες σε καθοδική τροχιά. Πιέσεις προκάλεσαν και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, οι οποίες συναρτώνται με τις αναθεωρήσεις (rebalancing) δεικτών του αγγλικού δείκτη FTSE και του αμερικανικού δείκτη MSCI. Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται το σενάριο της έντονης μεταβλητότητας που θα ακολουθούσε την πρώτη θετική αντίδραση της αγοράς για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Οι έντονες διακυμάνσεις αναμένεται ότι θα συνεχισθούν, ενώ το κλίμα αναμένεται ότι θα επηρεασθεί και από τις εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο και τις πληροφορίες για τον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Οι αναδιαρθρώσεις θέσεων από την πλευρά των emerging funds στον δείκτη MSCI, αλλά και οι αλλαγές στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης εξηγούν πλήρως την υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα, τα πακέτα αλλά και τη μεγάλη μεταβλητότητα όλων των προηγούμενων ημερών.

Την Παρασκευή η αγορά επανήλθε σε θετική τροχιά με την αξία συναλλαγών να κινείται στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ.

Από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 2/6, ο τίτλος της Eurobank εισέρχεται στη δεκάδα των μετοχών του δείκτη MSCI Greece παίρνοντας τη θέση των Ελληνικών Πετρελαίων. Ταυτόχρονα, την ίδια ημερομηνία, οι τίτλοι των Eurobank και Viohalco εισέρχονται στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/Athex Large Cap στη θέση των Σωληνουργείων Κορίνθου και Frigoglass.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC, οι εισροές που θα προκληθούν στη μετοχή της Eurobank εξαιτίας της εισόδου της στον δείκτη MSCI Greece θα ανέλθουν στα 264 εκατ. δολάρια ή 516,8 εκατ. μετοχές θα αλλάξουν χέρια λόγω της προσθήκης της και η στάθμισή της στον δείκτη MSCI Emerging Markets υπολογίζεται σε 0,14%.

Ωστόσο, η JP Morgan εκτιμά ότι οι πιθανές εισροές θα είναι πολύ λιγότερες και δεν θα ξεπεράσουν τα 130 εκατ. δολάρια.

Στον αντίποδα, για τη μετοχή των ΕΛ.ΠΕ. που θα αποχωρήσει από τον δείκτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC, η στάθμισή της στον MSCI Emerging Markets ήταν μόλις 0,017% και οι εκροές εκτιμώνται σε 3,8 εκατ. μετοχές και σε 32,4 εκατ. δολάρια σε αξία.

Ο όμιλος Folli Follie προστίθεται στο κατάλογο των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης που προχωρά στην έκδοση διεθνούς ομολογιακού δανείου 250 εκατ. ευρώ. Απομένει η τελική απόφαση έκδοσης ομολόγου και από τον όμιλο Μυτιληναίου.