ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύντομα (03/03/16)

Σύντομα (03/03/16)

Ομιλος Μουζενίδη: Δυνατότητα για άνοδο έως 50% από Ρωσία

Aύξηση 25%-30% παρουσιάζουν μέχρι στιγμής οι κρατήσεις από τη Ρωσία για τους περισσότερους ελληνικούς προορισμούς τη φετινή σεζόν, μέσω του ομίλου Μουζενίδη. Αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού φόρουμ που διοργάνωσε ο ελληνικός όμιλος, με τη συμμετοχή 700 τουριστικών πρακτόρων και ταξιδιωτικών γραφείων από σχεδόν όλες τις περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Μόσχας, με θέμα την έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ομίλου, αν δεν υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις και εφόσον λειτουργήσει ομαλά η διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων, η αύξηση της κίνησης της πελατείας του προς την Ελλάδα φέτος από τη Ρωσία μπορεί να κινηθεί πέριξ του 50%. Να σημειωθεί ότι ένας στους τρεις Ρώσους που επισκέπτονται την Ελλάδα διακινείται πλέον μέσω του εν λόγω ομίλου. Η γενική πρόξενος Ελένη Μιχαλοπούλου ανέφερε ότι για την κάλυψη των αναγκών ως προς τα αιτήματα έκδοσης θεωρήσεων στόχος είναι να λειτουργήσουν 29 visa centers στη Ρωσία για το επόμενο διάστημα.

Μείωση επιτοκίου δανεισμού, αμετάβλητο για νέες καταθέσεις

Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε, τον περασμένο Ιανουάριο του 2016, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων υποχώρησε. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, το περιθώριο επιτοκίου (δηλαδή η διαφορά του μέσου επιτοκίου των δανείων από το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων) μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,42%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,55%, σχεδόν αμετάβλητο έναντι του προηγούμενου μήνα, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,97%. Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα υπόλοιπα καταθέσεων και δανείων, τα επιτόκια παρέμειναν επίσης σχεδόν αμετάβλητα τον περασμένο Ιανουάριο και διαμορφώθηκαν στο 4,50%. Αναλυτικότερα, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μιας ημέρας) και των δανείων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 0,54% και 5,04%, αντίστοιχα.

Το νέο πρόγραμμα επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων που αναπτύσσουν αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν, ανάμεσα σε άλλα θέματα, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο πλαίσιο του διήμερου χρηματοδοτικού συνεδρίου που πραγματοποιεί στις 8 και 9 Μαρτίου η επιχειρηματική πρωτοβουλία Α-Energy Investments, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των συναρμόδιων υπουργείων. Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση των πρόσφατων εξελίξεων στον τρόπο υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος Γιουνκέρ, καθώς και των σχετικών ελληνικών προτάσεων, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται «ώριμα» και σημαντικά έργα. Επίσης θα γίνει αναλυτική αναφορά στο νέο ΕΣΠΑ και στον νέο αναπτυξιακό νόμο, με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Συνέδριο για ευρωπαϊκή ενοποίηση

Την Παρασκευή στις 4 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ), «Ευρωπαϊκή ενοποίηση: οπισθοδρόμηση ή πρόοδος». Την εναρκτήρια ομιλία θα εκφωνήσει ο πρόεδρος του ΚΕΠΠ και πρώην υπουργός Οικονομίας και Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και οι Κ. Φίλης, Μ. Γιαννάκου, Χανς Κουντνάνι, Ρέιτσελ Μαρσντ, Π. Ιωακειμίδης, Ν. Δένδιας, Ν. Θεοχαράκης, Χρ. Σαρδελής, κ.ά. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο King George στο Σύνταγμα.

Η JTI στους οκτώ κορυφαίους εργοδότες παγκοσμίως

Την πιστοποίηση του κορυφαίου εργοδότη στο κόσμο απέσπασε για δεύτερη συνεχή χρονιά φέτος η Japan Tobacco International (JTI) συμμετέχοντας στη λίστα με τις οκτώ εταιρείες παγκοσμίως που φέρουν πλέον αυτό τον τίτλο. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 στο Αμστερνταμ, στο πλαίσιο του σχετικού θεσμού, η JTI επιλέχθηκε κορυφαία εργοδότρια στον κόσμο ανάμεσα σε 1.100 εταιρείες. Να σημειωθεί ότι η παγκόσμια έρευνα, που διεξάγει σε ετήσια βάση το Ινστιτούτο Top Employer, αναδεικνύει από κάθε γωνιά του πλανήτη τους κορυφαίους εργοδότες, επιβραβεύοντάς τους για την παροχή άριστων συνθηκών εργασίας, την καλλιέργεια και την προώθηση του ταλέντου σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα και τη συνεχή βελτίωση των πρακτικών απασχόλησης που εφαρμόζουν.