ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ΣΕΒ συστήνει να μπει φρένο στην υπερφορολόγηση

Ο ΣΕΒ συστήνει να μπει φρένο στην υπερφορολόγηση

Η επίσπευση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης ήταν το θέμα που προέταξε στις επαφές που είχε το διήμερο Τετάρτης-Πέμπτης στις Βρυξέλλες με κορυφαίους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας και το Διοικητικό Συμβούλιο. Ο κ. Φέσσας εξήγησε στους συνομιλητές του ότι η ελληνική οικονομία έχει να επιδείξει αξιοσημείωτες επιδόσεις και αντοχές τα τελευταία χρόνια, που δεν πρέπει να υπονομευθούν από άλλη μια παρατεταμένη διαπραγμάτευση, ζητώντας από τους εταίρους μας και την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Εάν θέλουμε η Ελλάδα να ξεφύγει από την κρίση, οφείλουμε να επιταχύνουμε τον μεταρρυθμιστικό βηματισμό μας και συγχρόνως να υιοθετήσουμε ρηξικέλευθες πολιτικές που θα ανοίξουν τον δρόμο για πολλές και μεγάλες επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Φέσσας.

Στο κρίσιμο ζήτημα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο ΣΕΒ επέμεινε ότι πρέπει να προέλθει πρωτίστως από τη μείωση των δαπανών και όχι από νέες αυξήσεις φόρων, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά λυγίζουν κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ παρουσίασαν στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται ότι η συνολική μέση φορολογική επιβάρυνση (μισθοί και εισφορές) που έχουν επωμισθεί οι επιχειρήσεις και όσοι σήμερα δηλώνουν τα εισοδήματά τους ξεπερνά κατά πολύ τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις στις χώρες του ΟΟΣΑ, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού δεν μπορεί να έρθει από έναν νέο φορολογικό στραγγαλισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα από την πραγματική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Η διοίκηση του ΣΕΒ επισήμανε ως θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία την επίσπευση υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων.