ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνες, Ιταλοί και Γάλλοι στην κατασκευή του TAP

Ελληνες, Ιταλοί και Γάλλοι στην κατασκευή του TAP

Ελληνοϊταλική κοινοπραξία των εταιρειών J&P ΑΒΑΞ – Bonatti θα κατασκευάσει τα δύο από τα τρίτα τμήματα του αγωγού TAP επί ελληνικού εδάφους, συνολικού μήκους 360 χιλιομέτρων, τα οποία εκτείνονται μεταξύ της Καβάλας και της Ιεροπηγής, κοντά στα αλβανικά σύνορα. Το τρίτο τμήμα του ελληνικού τμήματος του αγωγού, μήκους 185 χιλιομέτρων, που εκτείνεται μεταξύ Κήπων και Καβάλας, θα κατασκευαστεί από τη γαλλική Spiecapag (θυγατρική του ομίλου Vinci). Η γαλλική εταιρεία θα αναλάβει την κατασκευή και δύο τμημάτων στην Αλβανία συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων, που εκτείνονται μεταξύ Μπιλίστ και Τρόποτζε, καθώς και την κατασκευή της διασύνδεσης του TAP με τον αγωγό ΤΑΝΑP στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Τις αναθέσεις ανακοίνωσε χθες η κοινοπραξία του TAP, ενημερώνοντας ότι οι συμβάσεις κατασκευής του αγωγού θα ξεκινήσουν αμέσως για ορισμένα τμήματα και οι εργασίες στα μέσα του 2016.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της κοινοπραξίας, η κατασκευή του TAP είναι χωρισμένη σε πέντε τμήματα, τρία στην Ελλάδα και δύο στην Αλβανία.

Σύμφωνα με τον Ιαν Μπράντσο, διευθύνοντα σύμβουλο της TAP AG, «οι συμβάσεις για την κατασκευή του χερσαίου τμήματος του αγωγού είναι οι μεγαλύτερες που έχουν υπογραφεί. Θέλω να συγχαρώ τις Bonatti S.p.A., J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. και Spiecapag για την υποβολή των προσφορών που δεν είναι μόνο τεχνικά άρτιες και ανταγωνιστικές, αλλά και σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου».

Η Bonatti αποτελεί προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου με 70 χρόνια εμπειρίας, ενώ κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων διεθνών εργολάβων αγωγών, με ένα ισχυρό ρεκόρ χιλιάδων χιλιομέτρων αγωγών σε όλο τον κόσμο.

Η J&P ΑΒΑΞ είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα και έχει επίσης εκτεταμένες δραστηριότητες στο εξωτερικό. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο από το 1994, ενώ διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον πετρελαϊκό κλάδο και την κατασκευή αγωγών αερίου.

Η Spiecapag διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχει παραδώσει με ασφάλεια πάνω από 50.000 χιλιόμετρα αγωγών. Σήμερα, είναι πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της Entrepose Group, μια εταιρεία του γαλλικού ομίλου VINCI.