ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ράλι τραπεζικών μετοχών εν αναμονή συμφωνίας

Ράλι τραπεζικών μετοχών εν αναμονή συμφωνίας

Στο αίσιο τέλος της αξιολόγησης ποντάρουν οι επενδυτές. Κατά τις τελευταίες 20 συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης, ύστερα από παρατεταμένη πτώση, ανέκαμψε δυναμικά, αποκομίζοντας κέρδη της τάξης του 25%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών αυξάνεται κατά 80%. Ετσι, ύστερα από μεγάλο διάστημα κατήφειας, η αισιοδοξία επιστρέφει, καθώς, όπως εκτιμούν αναλυτές, αν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί θετικά, τότε θα έχουμε ράλι ανακούφισης στο Χρηματιστήριο αλλά και στις αποτιμήσεις των ομολόγων.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα, εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών για την έκβαση της αξιολόγησης, οι μετοχές των τραπεζών είχαν διολισθήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στις 11 Φεβρουαρίου η αγορά βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο, ωστόσο ακολούθησε ανάκαμψη, καθώς σταδιακά ενισχύθηκαν οι προσδοκίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Από τις 11 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε κατά 135%, της Πειραιώς κατά 122%, της Εθνικής κατά 91,6%, ενώ κέρδη 46% καταγράφει η μετοχή της Alpha Bank. Εκτός κλίματος βρίσκεται η Τράπεζα Αττικής, με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 7%.

Ωστόσο, παρά τα εντυπωσιακά αυτά κέρδη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, οι μετοχές όλων των τραπεζών βρίσκονται αισθητά χαμηλότερα από τις τιμές με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου στο πλαίσιο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης τον περασμένο Νοέμβριο. Η μετοχή της Alpha Bank, που εμφανίζει την καλύτερη επίδοση, βρίσκεται σε επίπεδα κατά 15% χαμηλότερα της τιμής της αύξησης κεφαλαίου, και ακολουθεί με -23% η Εθνική Τράπεζα, με -31% η Eurobank, με -40% η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ απώλειες της τάξης του 70% εμφανίζει η μετοχή της Attica Bank.

Επιτελικά στελέχη τραπεζών τονίζουν την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απομάκρυνση της αβεβαιότητας, τη βελτίωση των συνθηκών, την προσέλκυση επενδύσεων και την επάνοδο της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.