ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

1,2 εκατ. ευρώ φέτος στους νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας

1,2 εκατ. ευρώ φέτος στους νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας

Εχοντας ολοκληρώσει τέσσερα χρόνια παρουσίας στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και πετυχαίνοντας τους περισσότερους από τους αρχικούς στόχους, το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας αποφάσισε για το 2016 να αυξήσει το έπαθλο κατά 25%, μοιράζοντας στους νικητές 1,2 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων έχει αναδείξει έντεκα νικητές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε οκτώ διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους σε περισσότερες από τριάντα χώρες. Από το 2012 έως και το 2015, το βραβείο παρείχε άτοκη χρηματοδότηση ύψους περίπου 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ διαχειρίζεται και χρηματοδοτείται από το Libra Group για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative) και αναδεικνύει έναν έως πέντε νικητές κάθε χρόνο. Υποστηρικτές στο πρόγραμμα του βραβείου είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία συμβάλλει στην κατάρτιση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων από το 2014, μέσω του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη Α.Ε., η εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων Jalouise Pty Ltd από την Αυστραλία και ο κ. Δημήτρης Γουλανδρής. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας και στέλεχος του ομίλου Τζίμι Αθανασόπουλος μιλάει στην «Κ» για την επιτυχία του βραβείου και για τους επόμενους στόχους που έχει θέσει.

«Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι το ισχυρότερο χαρτί της ελληνικής οικονομίας και ακριβώς αυτό ήρθε να ενισχύσει το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας», ήταν η πρώτη φράση του με την οποία περιέγραψε τη φιλοσοφία του βραβείου. «Ο όμιλός μας λειτουργεί ανθρωποκεντρικά και θα σας εξηγήσω τι εννοώ. Πιστεύουμε στις δυνατότητες και στην αξία του κάθε συνεργάτη, και κάθε ιδέα ή πρόταση λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν. Αυτό έχει βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη των εταιρειών σε όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούμαστε. Πάνω σε αυτή την φιλοσοφία οικοδομήσαμε το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας».

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του θεσμού, έχουν υποβληθεί 1.500 επιχειρηματικά σχέδια, αλλά τα τυπικά κριτήρια που ανέδειξαν τους νικητές ήταν η καινοτομία, ο ρεαλισμός, η βιωσιμότητα και οι προσδοκώμενες θέσεις εργασίας. Για να σχηματίσουν ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη οι κριτές, καλούν σε συνέντευξη σχεδόν όλους τους αιτούντες. «Μπορεί κάποιος να μην έχει καταφέρει να περιγράψει ενδελεχώς την ιδέα του στην online αίτηση. Γι’ αυτό δίνουμε την ευκαιρία στους υποψηφίους να έρθουν σε προσωπικές συνεντεύξεις, προκειμένου να ακούσουμε πώς ακριβώς σκέφτονται να υλοποιήσουν το project τους και πώς το βραβείο θα μπορούσε να τους βοηθήσει. Θεωρούμε αυτήν τη διαδικασία από τα πιο σημαντικά στάδια. Η επιλογή των νικητών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για τους κριτές. Αυτό που κοιτούν είναι η ιδέα να διέπεται από απλή σκέψη και δημιουργικότητα».

Ενα άλλο στοιχείο που λειτουργεί καταλυτικά για το βραβείο είναι η καθοδήγηση. Εμπειροι και εξειδικευμένοι μάνατζερ του ομίλου Libra αλλά και των άλλων υποστηρικτών του προγράμματος αναλαμβάνουν συμβουλευτικό ρόλο στις νικήτριες επιχειρήσεις, προφυλάσσοντας από λάθος κινήσεις και παρέχοντας τις σωστές πληροφορίες τα πρώτα κρίσιμα χρόνια. Επιπλέον, οι υποστηρικτές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας προσφέρουν και άλλες μορφές υποστήριξης στις εταιρείες, όπως νομικά, λογιστικά, μάρκετινγκ, τεχνολογία, επικοινωνία και διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού. Ανάμεσα στους υποστηρικτές των νικητών του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας είναι η Antidote, η Kick Athens, το Δικηγορικό Γραφείο Λυκουρέζου, η Microsoft, η People for Business, η Reed Smith και η SAP Hellas.