ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο 40% αυξήθηκε το ποσοστό του ομίλου Γκριμάλντι στην HSW

Στο 40% αυξήθηκε το ποσοστό του ομίλου Γκριμάλντι στην HSW

Οι Μινωικές Γραμμές, συμφερόντων του ομίλου Γκριμάλντι, ανέβασαν στο 40% τη συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Hellenic Seaways (HSW), σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές των Μινωικών. Η εξέλιξη έρχεται ύστερα από δύο εβδομάδες προσπαθειών των Μινωικών να αυξήσουν τον έλεγχό τους και εν τέλει να εξαγοράσουν τη μη εισηγμένη HSW, πρόθεση την οποία δημοσίως έχουν ανακοινώσει. Για τον σκοπό αυτό άλλωστε προέβησαν και σε δημόσια πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφίας, η διάρκεια της οποίας ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα όμως, ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών φέρεται να έχει συγκεντρώσει και ομάδα μετόχων προσκείμενη στο management της Hellenic Seaways, το οποίο έχει περιέλθει σε de facto αντιπαράθεση με τον όμιλο Γκριμάλντι, σε μια προσπάθεια να έχει λόγο στις εξελίξεις. Αδιαμφισβήτητος ρυθμιστής της επόμενης μέρας για τη Hellenic Seaways είναι πάντως η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ελέγχει επίσης ποσοστό της τάξης του 40% στην ακτοπλοϊκή ενώ είναι και εκ των βασικών πιστωτών της.

Κορυφαίοι κύκλοι των Μινωικών Γραμμών –ακτοπλοϊκή η οποία ελέγχεται σε ποσοστό άνω του 94,3% από την Grimaldi Compagnia di Navigazione Spa– ερωτηθέντες από την «Κ» για τα επόμενα βήματα που προτίθενται να κάνουν απαντούν πως αναμένουν τώρα «τις αποφάσεις της Τράπεζας Πειραιώς σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης της συμμετοχής της στη Hellenic Seaways».

Συνομιλητές του Εμανουέλ Γκριμάλντι με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ» αναφέρουν, επίσης, πως ο Ιταλός επιχειρηματίας δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να εξαγοράσει τη Hellenic Seaways, συμπεριλαμβανομένων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.

Από την πλευρά της Πειραιώς γίνεται σαφές πως η διοίκησή της θα κινηθεί με γνώμονα τη βέλτιστη αξιοποίηση της συμμετοχής και το συμφέρον των μετόχων της αλλά και της ελληνικής ακτοπλοϊκής βιομηχανίας εν γένει.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι διά των Μινωικών Γραμμών που ελέγχει αύξησε τη συμμετοχή του στη Hellenic Seaways από 33,5% προηγουμένως σε 37,4%, αποκτώντας προ τριών εβδομάδων ποσοστό 3,9% το οποίο διακρατούσε η ασφαλιστική Interamerican.

Η Hellenic Seaways, με βάση στοιχεία που αποκάλυψε στα τέλη Δεκεμβρίου το –υπό τον Αντώνη Αγαπητό– management της εταιρείας, κατά την τελευταία τριετία παρουσίασε σημαντικότατη βελτίωση λειτουργικής κερδοφορίας της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη EBITDA για το 2015 να εκτιμώνται στα 23 εκατ. Παράλληλα, έχει αναδιαρθρώσει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες τον δανεισμό της, έχει αυξήσει τις γραμμές που καλύπτει επεκτεινόμενη στο Βόρειο Αιγαίο, δρομολογεί νέες γραμμές φέτος, ενώ πρόσφατα αγόρασε έναντι 3 εκατ. ευρώ 200 μέτρων επιβατηγό-οχηματαγωγό που θα δρομολογήσει στις γραμμές Πειραιάς – Μεστά Χίου – Μυτιλήνη – Λήμνος – Θεσσαλονίκη.