ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην Αθήνα αύριο ο Σέφκοβιτς για θέματα ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ενέργειας

Στην Αθήνα αύριο ο Σέφκοβιτς για θέματα ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ενέργειας

Στην Αθήνα έρχεται αύριο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, για να ελέγξει την πρόοδο των θεμάτων που συνδέονται με τον ευρωπαϊκό στόχο της ενεργειακής ένωσης, στο πλαίσιο περιοδείας του στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Στις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, τη διοίκηση της ΡΑΕ, του ΣΕΒ και του προεδρείου της ΕΒΙΚΕΝ, ο κ. Σέφκοβιτς θα εξετάσει όλα τα θέματα που άπτονται του ανταγωνισμού στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, με αιχμή τον τομέα του ηλεκτρισμού, όπου εκκρεμούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αποτελούν παράλληλα και μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας. Η επίσκεψη του κ. Σέφκοβιτς, εξάλλου, στην Αθήνα συμπίπτει χρονικά και με την έλευση των θεσμών για το κλείσιμο των μνημονιακών εκκρεμοτήτων και στον τομέα της ενέργειας.

Το θέμα του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ενέργειας είχε θίξει η Επιτροπή σε σχετική έκθεσή της τον περασμένο Νοέμβριο. Η έκθεση εντόπιζε μεταξύ άλλων σοβαρά ζητήματα υψηλής συγκέντρωσης στην αγορά ηλεκτρισμού, υπογραμμίζοντας την κυρίαρχη θέση της ΔΕΗ και την έλλειψη πεδίου για ισότιμο ανταγωνισμό, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμφωνία με τους πιστωτές για παραχώρηση μεριδίου της ΔΕΗ σε τρίτους σε ποσοστό 25% έως το 2018 και 50% έως το 2020. Στην ίδια έκθεση, η Κομισιόν υπογράμμιζε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα που θα οδηγήσουν στην εκχώρηση μεριδίου της ΔΕΗ αλλά και για τον μετασχηματισμό της αγοράς ηλεκτρισμού προς το target model, με την καθιέρωση αγορών όπως η προημερήσια, η ενδοημερήσια και η αγορά εξισορρόπησης. Ενα από τα θέματα που επίσης έθιγε η εν λόγω έκθεση, ήταν και αυτό των υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, όπως και η ανυπαρξία κινητικότητας στην αλλαγή προμηθευτή στην αγορά ηλεκτρισμού. Και στα δύο αυτά θέματα, πάντως, διαπιστώνεται πρόοδος, καθώς οι μεν τιμές έχουν υποχωρήσει λόγω της χαμηλής διακύμανσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, ενώ η κινητικότητα καταναλωτών από τη ΔΕΗ προς τρίτους προμηθευτές έχει ενισχυθεί το τελευταίο δίμηνο. Πρόοδο αναμένεται να διαπιστώσει ο αξιωματούχος της Ε.Ε. και στα θέματα ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, καθώς υλοποιείται ο νόμος για την κατάργηση των μονοπωλίων των ΕΠΑ στη λιανική αγορά.

Το ενδιαφέρον της Ε.Ε. επικεντρώνεται και στη λειτουργία της ΡΑΕ ως ανεξάρτητης αρχής, για την οποία στην έκθεση του Νοεμβρίου διαπίστωνε υποστελέχωση και έλλειψη πόρων. Η τοποθέτηση του κ. Σέφκοβιτς σε θέματα λειτουργίας της ΡΑΕ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τα ζητήματα που προέκυψαν με τη νομιμότητα του διορισμού του προέδρου και πρώτου αντιπροέδρου της αρμόδιας Αρχής, για την εποπτεία της αγοράς ενέργειας. Στην ατζέντα του κ. Σέφκοβιτς, τέλος, περιλαμβάνεται και η πρόοδος στους αγωγούς Tap και ΙGB.