ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενισχύσεις 4,8 δισ. ευρώ έως το 2020 αναμένονται μέσω του αναπτυξιακού

Ενισχύσεις 4,8 δισ. ευρώ έως το 2020 αναμένονται  μέσω του αναπτυξιακού

Ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές έως 4,8 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθούν μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου έως το 2020. Τα κίνητρα θα αφορούν σε επενδύσεις από 100 χιλ. έως και 20 εκατ. ευρώ, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με καινοτόμα χαρακτηριστικά, αλλά και στις μεγάλου μεγέθους επενδύσεις που μπορούν να προσελκύσουν άμεσα ξένα κεφάλαια.

Μεταξύ των κινήτρων για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων είναι η ταχεία αδειοδότηση, ο σταθερός φορολογικός συντελεστής για 12 χρόνια, η επιχορήγηση με την κάλυψη του κόστους της δαπάνης για την επένδυση, η επιδότηση του κόστους για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η χρηματοδότηση του επιχειρηματικού κινδύνου. Μιλώντας χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με θέμα «Αναγκαιότητα επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας: Ο ρόλος του Αναπτυξιακού Νόμου», ο γενικός γραμματέας στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων, κ. Λόης Λαμπριανίδης, διευκρίνισε ότι αν και με βάση τα στοιχεία του υπουργείου το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι κερδοφόρες, στον νέο αναπτυξιακό νόμο θα μπορούν να ενταχθούν ακόμη και ζημιογόνες εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος των φοροαπαλλαγών, αυτές θα εκτείνονται σε βάθος 15ετίας, θα αφορούν σε έκπτωση στον φόρο εισοδήματος, ενώ θα σχηματίζεται και ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό. Οπως εξήγησε «η ίδια συμμετοχή δεν θα είναι υποχρεωτική». Θα μπορεί να καλυφθεί ωστόσο μέσω τραπεζικού δανεισμού, ενώ ο επιχειρηματίας θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα αφορολόγητα αποθεματικά. Επίσης τίθεται πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει το επενδυτικό σχέδιο το οποίο είναι έως 5 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο, έως 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και έως 15 εκατ. ευρώ για όμιλο, ενώ οι δύο κλάδοι στους οποίους θα εστιαστεί το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, θα είναι ο τομέας της τεχνολογίας και η αγροδιατροφική αλυσίδα – από το χωράφι μέχρι τον τουρισμό.

Ο κ. Λαμπριανίδης προανήγγειλε ότι στο πλαίσιο της πρόβλεψης για μεταφορά της αξιολόγησης σε ανεξάρτητους αξιολογητές, θα υπάρξει άμεσα πρόσκληση για 200 αξιολογητές, που θα καταρτιστούν από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στην ημερίδα, τόνισε την ανάγκη προώθησης ενός πλαισίου πιστοποίησης των προσόντων των μελετητών του αναπτυξιακού νόμου, στην κατεύθυνση μιας αξιόπιστης, διαφανούς και αποτελεσματικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, οι ανεξάρτητοι αξιολογητές θα συμμορφώνονται με τους κανόνες του Οδηγού Δεοντολογίας Αξιολογητών που θα εκδώσει η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων και θα περιλαμβάνει τις μεθόδους αξιολόγησης, τα πρότυπα κόστη για τα είδη επενδυτικών σχεδίων και οδηγίες για την ορθή εκτέλεση του έργου της αξιολόγησης. Για τη συγκριτική αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα λαμβάνονται υπόψη κριτήρια όπως η οικονομική επίδοση του φορέα (δείκτες ρευστότητας, δανειακής επιβάρυνσης, αποδοτικότητας), τα διαθέσιμα κεφάλαια του μετόχου, η κάλυψη της ίδιας συμμετοχής με εξωτερικά κεφάλαια, η χρηματοοικονομική ανάλυση της επένδυσης και οι δημιουργούμενες θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά ο αναπτυξιακός νόμος προβλέπει «την επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης», δηλαδή την απευθείας καταβολή από το κράτος της μισθοδοσίας με τον περιορισμό να μην υπερβαίνει το 60% του εγκεκριμένου ποσού μέχρι την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του επενδυτικού σχεδίου.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει βάρος στη χορήγηση φοροαπαλλαγών, κίνητρο που προκρίνεται κυρίως για τις ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού και τη γενική επιχειρηματικότητα. Το δικαίωμα έναρξης του οφέλους της φοροαπαλλαγής θεμελιώνεται με την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του επενδυτικού σχεδίου και μπορεί να αξιοποιηθεί για 15 χρόνια. Ειδικά για τις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβλέπεται συνδυαστικά εκτός από φοροαπαλλαγή, η δυνατότητα διεκδίκησης αυξημένης επιχορήγησης έως και 100% του προβλεπόμενου ύψους της ενίσχυσης.