ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση πωλήσεων και κερδών για τον όμιλο Τιτάν το 2015

Αύξηση πωλήσεων και κερδών για τον όμιλο Τιτάν το 2015

Με την αγορά των ΗΠΑ να έχει εισέλθει οριστικά σε τροχιά ανάπτυξης, ο όμιλος Τιτάν έχει κατορθώσει να αντισταθμίσει τις απώλειες από τις υπόλοιπες αγορές όπου δραστηριοποιείται, κυρίως δε της Ελλάδας, όπου η ζήτηση τσιμέντου το 2015 υπολογίζεται ότι κινήθηκε στο επίπεδο του 1962, δηλαδή 65% χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων 50 ετών. Ετσι, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου ανήλθαν σε 33,8 εκατ. ευρώ πέρυσι, έναντι 30,9 εκατ. ευρώ το 2014, καταγράφοντας βελτίωση κατά 9,1%. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 20,7% σε 1,39 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 19,2% σε 216,4 εκατ. ευρώ.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 25,8% σε 368,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη εκτινάχθηκαν κατά 46,7% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 51,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο όμιλος κατέγραψε ζημία της τάξεως των 2,4 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της επιβάρυνσης με κόστος δαπανών απομείωσης, ύψους 12,4 εκατ. ευρώ. Η επιβάρυνση αυτή οφείλεται στην απόφαση της θυγατρικής των ΗΠΑ να αναστείλει την κατασκευή νέου εργοστασίου στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, θεωρώντας ότι, προς το παρόν, η συγκεκριμένη επένδυση είναι ασύμφορη.

Κυρίαρχο ρόλο στη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Τιτάνα κατά το 2015 διαδραμάτισε η ανάκαμψη της αγοράς των ΗΠΑ, όπου η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων τροφοδοτεί τη ζήτηση για δομικά υλικά, ιδιαίτερα στις νοτιοανατολικές πολιτείες. Θετική επίδραση είχε και το εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων του ελληνικού ομίλου στην αμερικανική αγορά, το οποίο κατά το διάστημα 2014-2015 άγγιξε τα 125 εκατ. ευρώ, όπως και η ενδυνάμωση του δολαρίου. Συνολικά, ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ άγγιξε τα 680 εκατ. ευρώ το 2015, όντας υψηλότερος κατά 45% (και κατά 19% σε όρους δολαρίου), ενώ τα λειτουργικά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε 100,8 εκατ. ευρώ, έναντι 46,5 εκατ. ευρώ το 2014.

Στην Ελλάδα η εικόνα παρέμεινε απογοητευτική, καθώς τα σημάδια της ήπιας βελτίωσης που σημειώθηκαν το 2014 εξαφανίστηκαν πέρυσι από το καλοκαίρι και μετά, λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων που ελαχιστοποίησαν τη ζήτηση για ιδιωτικές κατασκευές και προκάλεσαν την υπολειτουργία των δημοσίων έργων. Πλέον, οι πωλήσεις τσιμέντου στην αγορά αποτελούν μόλις το 6% του συνολικού όγκου πωλήσεων του ομίλου, με τη διοίκηση να στρέφεται στη λύση των εξαγωγών της εγχώριας παραγωγής. Η εικόνα αυτή αναμένεται ότι θα διατηρηθεί εν πολλοίς και φέτος. Στο πλαίσιο αυτό, η μητρική εταιρεία σημείωσε κύκλο εργασιών 273,2 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,5%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν κατά 34,5% σε 60 εκατ. ευρώ έναντι 91,7 εκατ. ευρώ το 2014.

Πάντως, η διοίκηση εκτιμά ότι οι προοπτικές του ομίλου το 2016 είναι θετικές, κυρίως λόγω της ανακάμπτουσας αγοράς των ΗΠΑ, απ’ όπου προέρχεται πλέον το 49% των πωλήσεων του Τιτάνα και το 47% της λειτουργικής κερδοφορίας του. Η ανάκαμψη του κλάδου των κατασκευών θα συνεχιστεί στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού και φέτος, με αποτέλεσμα ο ελληνικός όμιλος να προγραμματίζει πρόσθετες επενδύσεις για την ενίσχυση της θέσης του. Ανοδικά θα κινηθεί επίσης η αγορά της Αιγύπτου, όπου η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας των μονάδων του Τιτάνα.