ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ναυάγιο απειλείται η πώληση του Αστέρα

Με ναυάγιο απειλείται η πώληση του Αστέρα

Κινδυνεύει για μία ακόμη φορά, στην τρίχρονη πλέον πορεία της, να ναυαγήσει η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης από το ΤΑΙΠΕΔ και την Εθνική Τράπεζα στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, παρά την πρόσφατη συμφωνία τους για νέο σχέδιο ανάπτυξης. Το νέο πρόβλημα εστιάζεται στις αρνητικές εισηγήσεις που –σύμφωνα με πληροφορίες– προσανατολίζονται να κάνουν οι διευθύνσεις των συναρμόδιων υπουργείων για το νέο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ).

Αυτό θα γίνει στο επερχόμενο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ), που είναι επιφορτισμένο με την προώθηση του ΕΣΧΑΔΑ προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, μια εμβληματική συμφωνία για το ελληνικό real estate θα οδηγηθεί σε ναυάγιο, και η Εθνική Τράπεζα θα στερηθεί 300 εκατ. που της αναλογούν από το τίμημα των συνολικά 400 εκατ., που έχει δεσμευθεί να καταβάλει η κοινοπραξία των αγοραστών. Η δυσφορία που εκφράζεται από κύκλους των επενδυτών είναι αυτονόητα μεγάλη, καθώς η «περιπέτεια» του Αστέρα διαρκεί πάνω από δύο χρόνια. Στις αρχές του 2015 το ΣτΕ απέρριψε το αρχικό ΕΣΧΑΔΑ, με το οποίο είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2013. Χρειάστηκαν μήνες επίπονων διαβουλεύσεων μεταξύ Εθνικής, ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτών, προκείμενου οι τελευταίοι να δεχθούν να παραμείνουν στο τραπέζι και να συμφωνήσουν να διατηρήσουν το τίμημα των 400 εκατ. αλλά και να δεχθούν να αποκτήσουν το ακίνητο με πολύ πιο περιοριστικούς όρους δόμησης και ανάπτυξης. Οροι οι οποίοι και κατά το ΤΑΙΠΕΔ θεραπεύουν τις ενστάσεις του ΣτΕ. Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε από τις τρεις πλευρές στην εκπνοή του 2015. Εκτοτε εκκρεμεί η προώθηση του νέου ΕΣΧΑΔΑ στο ΣτΕ από την κυβέρνηση, που τώρα μέλη της εμφανίζονται να υπαναχωρούν. Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ διαβεβαίωσαν την «Κ» πως η παρουσίαση που πραγματοποίησαν προσφάτως στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για τον Αστέρα «είχε πάει πολύ καλά» και συμπληρώνουν ότι δεν έχουν υπόψη τους αντιρρήσεις υπουργείων. Αναμένουν έτσι ακόμα θετική εισήγηση και προώθηση του ΕΣΧΑΔΑ από το ΚΣΔ στο ΣτΕ.

Ωστόσο, οι πρώτες μικρές «παρατηρήσεις» για το έργο είναι γεγονός. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), με απόφασή του την Τρίτη, έδωσε μεν θετική γνωμοδότηση, πλην όμως υπό τον όρο ότι θα διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στον ναό του Απόλλωνος Ζωστήρος και τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους στην έκταση του συγκροτήματος. Ο δε Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης δήλωσε πως στηρίζει το νέο σχέδιο αξιοποίησης, «εφόσον τηρηθούν όλες οι περιβαλλοντικές και λοιπές ρυθμίσεις που παρουσιάστηκαν και περιέχονται στο προτεινόμενο ΕΣΧΑΔΑ».