ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τίτλοι τέλους μετά 44 χρόνια για τη βιομηχανία Contitech ΙΜΑΣ

Τίτλοι τέλους μετά 44 χρόνια για τη βιομηχανία Contitech ΙΜΑΣ

Eπειτα από 44 χρόνια λειτουργίας, οδηγείται σε διακοπή της παραγωγικής της δραστηριότητας το εργοστάσιο της Contitech ΙΜΑΣ Α.Ε.. με έδρα τον Βόλο, ύστερα από απόφαση της ιδιοκτήτριας εταιρείας, του γερμανικού ομίλου ContiTech που, μεταξύ άλλων, παράγει τα γνωστά ελαστικά Continental. Οι επικεφαλής του ομίλου γνωστοποίησαν προ ημερών με επιστολή τους στους 138 εργαζόμενους της βιομηχανίας παραγωγής μεταφορικών ταινιών την απόφασή τους να διακόψουν τη λειτουργία της μονάδας και να προχωρήσουν σε λύση των συμβάσεων εργασίας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων της ContiTech ΙΜΑΣ Α.Ε. προκειμένου να υπογραφεί νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, οι οποίες, ωστόσο, δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία. Πρόσφατα οι εργαζόμενοι είχαν ξεκινήσει εκ νέου κινητοποιήσεις με στόχο να ανακληθούν απολύσεις και να μη γίνουν δεκτές μειώσεις μισθών, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη και προσπάθεια διαμεσολάβησης για την εξεύρεση αποδεκτής λύσης, όμως η απόφαση του μητρικού ομίλου ανέτρεψε τα δεδομένα.

Η ContiTech στην επιστολή-εξώδικη δήλωση που απέστειλε στους εργαζομένους κάνει λόγο για οριστική απόφαση αναστολής λειτουργίας του εργοστασίου και ενημερώνει πως η παύση της παραγωγικής δραστηριότητας σημαίνει και τη λύση των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων.

Η Conti Tech ΙΜΑΣ Α.Ε που ιδρύθηκε το 1972 στον Βόλο από τον γερμανικό όμιλο παράγει ελαστικές μεταφορικές ταινίες με συρματόσχοινα, ταινίες με λινά, ελαστικές επενδύσεις τροχαλίας και υλικά συγκολλήσεως. Με αλλεπάλληλες επενδύσεις πολλαπλασίασε το δυναμικό της και το 2007 έγινε η προσθήκη μιας επιπλέον γραμμής παραγωγής, ενώ ξεκίνησαν εξαγωγές κυρίως σε Αυστραλία, ΗΠΑ, Τουρκία και ασιατικές αγορές.

Να αναφέρουμε ότι η Contitech ΙΜΑΣ Α.Ε. ήταν επί δεκαετίες κύριος προμηθευτής της ΔΕΗ. Σε μεγάλο διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή ταινιοδρόμων ύψους 72 εκατ. ευρώ που διενήργησε η ΔΕΗ για τα ορυχεία της στη Δυτική Μακεδονία, ο κύριος όγκος του έργου σε ύψος 50 εκατ. ευρώ κατοχυρώθηκε στις αρχές του 2015 σε άλλη εταιρεία (πολωνική επιχείρηση) και τα υπόλοιπα κεφάλαια στην Contitech IMAΣ Α.Ε. Η διοίκηση της εταιρείας κατέθεσε ένσταση, η οποία απορρίφθηκε από τη ΔΕΗ και το καλοκαίρι του 2015 κατοχύρωσε τον διαγωνισμό με το αρχικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα η γερμανική θυγατρική με επιστολή της στην ΔΕΗ προειδοποιούσε ότι «είτε για λόγους αμελητέας διαφοράς τιμής και χωρίς να υπολογίζονται τα κόστη για τον βασικό μέτοχο της ΔΕΗ είτε μη συγκρίνοντας το μέγεθος και την ποιότητα των εταιρειών, θα θέσει ευθέως σε αμφιβολία τη παραμονή της εταιρείας μας στην Ελλάδα».