ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τουριστική επένδυση της Minoan στην Κρήτη

Τουριστική επένδυση της Minoan στην Κρήτη

O βρετανικός όμιλος Minoan Group, 23 χρόνια μετά την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πραγματοποίηση μιας μεγάλης τουριστικής επένδυσης στην Κρήτη, έλαβε το «πράσινο φως» υλοποίησής της από τις ελληνικές αρχές με την υπογραφή σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Το επενδυτικό σχέδιο «Ιτανός Γαία», ύψους 250 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί σε έκταση 22.120 στρεμμάτων στην περιοχή της Σητείας από τη θυγατρική εταιρεία του ομίλου Loyalward Ltd. Η επένδυση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δημιουργία 1.936 ξενοδοχειακών κλινών σε μονάδες υψηλών κατηγοριών, υπαίθριου θεάτρου, αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως γκολφ, εργαστηρίου παραγωγής τοπικών προϊόντων κ.ά. Επίσης, προβλέπει την ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών, τη λειτουργία περιπτέρων ενημέρωσης και τη δημιουργία βοτανικού κήπου, δικτύου μονοπατιών και πολιτιστικών διαδρομών. Οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις θα υλοποιηθούν σε ειδικά οριοθετημένη περιοχή περίπου 9.000 στρεμμάτων, το 75% της οποίας θα παραμείνει αδόμητη. Σύμφωνα με τον όμιλο, με την ολοκλήρωση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων θα αναλογεί 1 κλίνη σε κάθε 11 στρέμματα. Επίσης, από την υλοποίηση της επένδυσης θα δημιουργηθούν 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας και 2.000 έμμεσες σε συναφείς με τον τουρισμό κλάδους της οικονομίας. Παράλληλα, το σχέδιο έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις για τη χώρα.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος –που είναι εισηγμένος στη χρηματιστηριακή αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου– στα 23 χρόνια που επιχειρεί να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης συνάντησε ισχυρές αντιστάσεις σε επίπεδο γραφειοκρατίας από το ελληνικό Δημόσιο.