ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τζίρος 138,2 εκατ. ευρώ για την Groupama Ασφαλιστική το 2015

Τζίρος 138,2 εκατ. ευρώ για την Groupama Ασφαλιστική το 2015

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο εξαγοράς χαρτοφυλακίων άλλων ασφαλιστικών εταιρειών ο γενικός διευθυντής της Groupama Ασφαλιστικής Χρήστος Κάτσιος, κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης της παρουσίας της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης που πραγματοποίησε η διοίκηση της Groupama, με αφορμή την αλλαγή σκυτάλης λόγω της αποχώρησης του μέχρι πρότινος γενικού διευθυντή Μπερτράν Βουαρέ και την ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Κάτσιο, ο κ. Βουαρέ εκτίμησε ότι η τάση συγκέντρωσης στον ελληνικό ασφαλιστικό κλάδο αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, ενόψει της πλήρους εφαρμογής του νέου κανονιστικού πλαισίου του Solvency II, που δημιουργεί αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες και αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης. Παρά τις πιεστικές συνθήκες που ισχύουν στον κλάδο και τον αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών, η διοίκηση της Groupama δηλώνει αισιόδοξη για τις προοπτικές της εταιρείας. Η αισιοδοξία βασίζεται κυρίως στην επίτευξη καλών τεχνικών αποτελεσμάτων καθώς και στη διατήρηση του τζίρου της. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2015, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 138,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 53,6 εκατ. ευρώ είναι ασφάλιστρα του κλάδου ζωής και υγείας και τα 84,6 εκατ. ευρώ ασφάλιστρα του κλάδου γενικών ασφαλίσεων.

Στον κλάδο αυτοκινήτου, που χαρακτηρίζεται από έντομο ανταγωνισμό, η Groupama διεύρυνε το χαρτοφυλάκιό της, αυξάνοντας τον στόλο της κατά 1,6%, καθώς και το μερίδιο αγοράς της, το οποίο διαμορφώνεται στο 5% έναντι 4,7% το 2014. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η Groupama Ασφαλιστική επέδειξε καλύτερες αντοχές στις δυσκολίες από την υπόλοιπη αγορά, που κατέγραψε μείωση -13,7% των ασφαλίστρων στην αστική ευθύνη έναντι -10,6% για την εταιρεία. Σε ό,τι αφορά τις πρόσθετες καλύψεις του κλάδου αυτοκινήτου, η εταιρεία κατέγραψε αύξηση 1,8%, ενώ η υπόλοιπη αγορά σημείωσε μείωση -8,2% κατά μέσον όρο. Αντίστοιχα, στον κλάδο πυρός το μερίδιο αγοράς της εταιρείας αυξήθηκε οριακά στο 6,5% από 6,2% το 2014, ενώ τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 4,3% έναντι -1,1% κατά μέσον όρο για την αγορά.

Η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει να δίνει έμφαση στον κλάδο ζωής και υγείας, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που δημιουργούν τα capital controls ειδικά στον τομέα των επενδυτικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, η νέα παραγωγή του κλάδου διαμορφώθηκε στα 14,4 εκατ. ευρώ, και ενδεικτικό της δυναμικής που θα μπορούσε να έχει ο κλάδος των επενδυτικών προϊόντων είναι το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο τα ασφάλιστρα είχαν διαμορφωθεί στα 11,7 εκατ. ευρώ. Στις ασφαλίσεις υγείας, η εταιρεία πέτυχε ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της κατά 8%, ενώ ανοδική κατά 8,1% ήταν η τάση τόσο στα ατομικά όσο και στα ομαδικά συμβόλαια, τα οποία ενισχύθηκαν κατά 23,5%. Σημαντική παράμετρο στη συνολική λειτουργία της εταιρείας αποτελεί η συνετή διαχείριση κινδύνων που αποτυπώνεται στον δείκτη ζημιών και εξόδων, ο οποίος το 2015 διαμορφώθηκε στο εξαιρετικά κερδοφόρο επίπεδο του 82%.