ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύντομα (18/03/16)

Σύντομα (18/03/16)

Το Ναύπλιο Νο 1 προορισμός για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

Λίστα με τους 10 δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Ελληνες το τριήμερο της 25ης Μαρτίου δημοσιοποίησε η Trivago. Στην κορυφή των προτιμήσεων, βάσει των στοιχείων της μηχανής αναζήτησης ξενοδοχειακών τιμών, βρίσκεται φέτος το Ναύπλιο και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Μονεμβασιά, η Ρώμη, ο Βόλος, το Μπάνσκο, τα Ιωάννινα, η Ρόδος και η Πορταριά. Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα που προκύπτουν από τις αναζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Trivago από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν από τις 24 έως τις 28 Μαρτίου. Για την ίδια περίοδο πέρυσι στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονταν η Θεσσαλονίκη, το Ναύπλιο και η Αθήνα. Εξάλλου η ταξιδιωτική ιστοσελίδα PriceofTravel, που απευθύνεται κυρίως σε Αμερικανούς ταξιδιώτες, δημοσιοποίησε λίστα με τους 27 πιο ελκυστικούς οικονομικά τουριστικούς προορισμούς, με καλές καιρικές συνθήκες, για τον προσεχή Ιούνιο. Μεταξύ των 12 ευρωπαϊκών προορισμών που αναφέρονται στη σχετική λίστα περιλαμβάνεται και η Αθήνα.

Διεθνές συνέδριο για ενέργεια και οικονομική ανάπτυξη

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με τη δεξαμενή σκέψης Hellenic Association for Energy Economics (www.HAEE.gr) – παράρτημα της Ιnternational Association for Energy Economics (www.IAEE.org) – διοργανώνουν στις 22 Μαρτίου συνέδριο για την Ενέργεια και την Οικονομική Ανάπτυξη, με τίτλο: «Energy Market: Unlocking Greece’s Economic Potential». Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Eλλάδα και του World Energy Council. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν συνολικά πενήντα Ελληνες και ξένοι ομιλητές από όλο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής (εκπρόσωποι της Πολιτείας και των αρμόδιων υπουργείων, τεχνοκράτες διακεκριμένοι στον χώρο της Ενέργειας και της Οικονομίας, ανώτατα στελέχη μεγάλων εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια και διεθνή αγορά της Ενέργειας, καθώς και εκπρόσωποι τραπεζικών οργανισμών).

Ο εισηγμένος όμιλος Kleemann Hellas προχώρησε στην ίδρυση νέας θυγατρικής εταιρείας στην Κίνα, με την επωνυμία Kunshan Kleemann Lifts Trading. Σε συνδυασμό με την υφιστάμενη θυγατρική Kleemann Lifts (China) Co. Ltd, η νέα οργανωτική δομή θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του ομίλου στην Κίνα. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της νέας θυγατρικής ανέρχεται σε 100.000 δολάρια Αμερικής, με μοναδικό μέτοχο (100%) τη Hong Kong Elevator Systems Limited, που ανήκει 100% στον εισηγμένο ελληνικό όμιλο. Αντικείμενο εργασιών της εταιρείας είναι η εμπορία συστημάτων ανελκυστήρων. Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Ιανουάριο ο όμιλος προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στο Ντουμπάι, με στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση της παρουσίας του στην τοπική και περιφερειακή αγορά.

Η Μοτοδυναμική επέστρεψε στην κερδοφορία

Eπέστρεψε στην κερδοφορία το 2015 ο εισηγμένος όμιλος Μοτοδυναμική, εμφανίζοντας καθαρά κέρδη μετά από φόρους 413.000 ευρώ από ζημίες 668.000 το 2014. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου το 2015 ανήλθε στα 45,88 εκατ. ενώ ο αντίστοιχος του 2014 ήταν 35,97 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 27,5%. Το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων του ομίλου για το 2015 διαμορφώθηκε στα 14,5 εκατ., ενώ τα αντίστοιχα της χρήσης του 2014 ήταν 13,6 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 7,16%. Η αύξηση προέρχεται κυρίως από την αύξηση των αποθεμάτων, ώστε να τροφοδοτηθούν οι αυξημένες πωλήσεις που αναμένονται την επόμενη χρονιά.

Μικρή ανάκαμψη τομέων της αγοράς βασικών μετάλλων

Μικρή ανάκαμψη παρουσίασαν το 2014 ορισμένοι τομείς της εγχώριας αγοράς βασικών μετάλλων. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της IBHS, που υπογράφει ο κ. Αλέξης Νικολαΐδης, η μικρή ανάκαμψη αποδίδεται στην επανεκκίνηση της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων, καθώς και της υλοποίησης κάποιων μικρότερων έργων υποδομής. Ωστόσο η ζήτηση από την οικοδόμηση εξακολούθησε να είναι υποτονική. Η τόνωση της κατανάλωσης το 2014 συνοδεύτηκε από αύξηση της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας, με τον σχετικό δείκτη παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ για τον κλάδο των βασικών μετάλλων να αυξάνεται κατά 5,2%. Ακολούθως, οι αρνητικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια του 2015 προκάλεσαν βαθμιαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, τάση που εντάθηκε τον περασμένο Ιούλιο, με την επιβολή των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων. Παρά το δυσμενές αυτό κλίμα, η παραγωγική δραστηριότητα το 11μηνο του 2015 ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 5,1%.