ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με σταγονόμετρο η διανομή μερισμάτων το 2015

Με σταγονόμετρο η διανομή μερισμάτων το 2015

Επιφυλακτικές στη διανομή μερισμάτων με βάση τα κέρδη του 2015 εμφανίζονται οι εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Απομένουν ακόμη 13 ημερολογιακές ημέρες για να εκπνεύσει η ημερομηνία της υποχρεωτικής ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και σε σύνολο 218 εισηγμένων μόλις 7 εξ αυτών έχουν ανακοινώσει τη διανομή μερίσματος και ακόμη μία εισηγμένη έχει αποφασίσει να επιστρέψει κεφάλαιο προς τους μετόχους της. Η επιβολή των capital controls από τον Ιούλιο του 2015, η επάνοδος της ύφεσης στην εγχώρια οικονομία, αλλά και η διατήρηση ταμειακών αποθεμάτων για να υποστηριχθούν τα επενδυτικά προγράμματα κυρίως στο εξωτερικό, είναι οι βασικοί λόγοι για να παραμείνει χαμηλά η μερισματική πολιτική για το 2015.

Το 2014 διανεμήθηκαν κεφάλαια 620 εκατ. ευρώ στους μετόχους μέσω μερισμάτων ή επιστροφής κεφαλαίου. Το 2013 το συνολικό ύψος των μερισμάτων στο χρηματιστήριο ανήλθε στα 563 εκατ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα μερίσματα που έχουν δοθεί σε αξία στο χρηματιστήριο αφορούσαν το 2007 και ξεπερνούσαν σε αξία τα 5 δισ. ευρώ. Ηταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία των εισηγμένων όπου το άθροισμα της κερδοφορίας τους ανήλθε στα 11,2 δισ. ευρώ. Το 2012 είχαν διανεμηθεί μερίσματα συνολικής αξίας 515 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 τα μερίσματα έφθασαν σε αξία το επίπεδο των 734 εκατ. ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2014 επέστρεψαν σε κέρδη μετά από 4 χρόνια ζημιών παραδοσιακές δυνάμεις της αγοράς, όπως είναι ο Τιτάνας, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί το τελικό άθροισμα των μερισμάτων. Σύμφωνα με την έρευνα της «Κ», προκύπτει ότι 1 στις 5 εισηγμένες κατάφεραν το 2014 είτε να διανείμουν μέρισμα είτε να επιστρέψουν κεφάλαια προς τους μετόχους λόγω της διανομής αφορολογήτων αποθεματικών. Αυτή η εικόνα πάντως δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται για το 2015, αφού η αγορά αιφνιδιάστηκε από την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Επίσης αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι το 2007 τα ασφαλιστικά ταμεία έλαβαν περίπου 600 εκατ. ευρώ από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου σε σύνολο 5,7 δισ. ευρώ που είχαν διανεμηθεί, ενώ για το 2013 τα έσοδα από μερίσματα δεν ξεπέρασαν (για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) τα 30 εκατ. ευρώ, χαρακτηριστικό της οικονομικής καθήλωσης που υπέστησαν οι εισηγμένες επιχειρήσεις, καθώς μόνο από το μέρισμα μπορούσαν να προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες μικροεπενδυτές που τοποθετούσαν τα κεφάλαιά τους σε συγκεκριμένες μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση αντί να αποταμιεύουν τα κεφάλαιά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς.