ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η οικονομική δραστηριότητα στο έλεος της ύφεσης

Η οικονομική δραστηριότητα στο έλεος της ύφεσης

«Κοκτέιλ» αρνητικών γεγονότων απειλεί το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου. Τo υπουργείο Οικονομικών είχε προετοιμαστεί για ύφεση στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου. Η κατάσταση όμως φαίνεται να επιδεινώνεται. Η βαθιά ύφεση του τελευταίου τριμήνου του 2015 θα συμπαρασύρει μοιραία και το α΄ τρίμηνο του 2016. Η αβεβαιότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης περιορίζει τις συναλλαγές, ενώ όλα δείχνουν ότι πριν από το τέλος Μαρτίου δύσκολα θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Στο ήδη βαρύ κλίμα έρχονται να προστεθούν και οι συνέπειες από τις κινητοποιήσεις πολλών επαγγελματικών ομάδων.

Στελέχη της αγοράς αποφεύγουν, ακόμα και σήμερα, να ποσοτικοποιήσουν τις επιπτώσεις, καθώς τα στοιχεία συλλέγονται από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (τελωνεία, εφορίες, κ.λπ.) με καθυστέρηση. Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταγράψει μεγάλη πτώση στα έσοδα των τελωνείων (μειώθηκαν κατά 11% ή κατά 100 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο), αλλά αυτή η πτώση δεν μπορεί να συνδεθεί μόνο με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, που άλλωστε δεν ήταν τόσο έντονες από τις αρχές του χρόνου.

Η αξία των εμπορευμάτων που εξάγει η Ελλάδα μέσω οδικού δικτύου εκτιμάται περίπου στο 35-40% της συνολικής αξίας των εξαγωγών, ποσοστό που μεταφράζεται σε 25-30 εκατ. ευρώ ημερησίως (σ.σ. το σύνολο των εξαγωγών ανέρχεται περίπου στα 25 δισ. ευρώ ετησίως). Μόνον οι εμπορικές συναλλαγές με τη Βουλγαρία –στα σύνορα του Προμαχώνα εντοπίσθηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα, εξαιτίας των τελευταίων κινητοποιήσεων– ανέρχονται περίπου στα 8 εκατ. ευρώ την ημέρα. Η Βουλγαρία είναι, με βάση τα στοιχεία του 2015, η 5η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως για τα ελληνικά προϊόντα, με τις εξαγωγές, παρά τη φθίνουσα πορεία, να φτάνουν στα 1,34 δισ. ευρώ για το 2015. Αντίστοιχα, η αξία των εισαγωγών από τη Βουλγαρία (σ.σ. στην οποία παράγονται ελληνικά προϊόντα με τη μέθοδο του φασόν, τα οποία εισάγονται εκ νέου) διαμορφώνεται στα 1,48 δισ. ευρώ, πάντα με βάση τα στοιχεία του 2015, ποσό που κατατάσσει τη Βουλγαρία στην 9η θέση μεταξύ όλων των χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει εμπορικές συναλλαγές.

Συνολικά, το ισοζύγιο των συναλλαγών Ελλάδας – Βουλγαρίας διαμορφώνεται στα 2,8-2,9 δισ. ευρώ ή κοντά στα 8 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση.

Επιπλέον 3 δισ. ευρώ τον χρόνο ή άλλα 8 εκατ. ευρώ ημερησίως είναι και η αξία των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας – Τουρκίας (σ.σ. οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Τουρκία ανέρχονται στα 1,7 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές από την Τουρκία στα 1,3 δισ. ευρώ). Εκτός από το εμπορικό ισοζύγιο με τις γειτονικές χώρες, οι επιπτώσεις θα πρέπει να αναζητηθούν και στον χώρο των μεταφορών προϊόντων από και προς την Ελλάδα.