ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε επίπεδα εποχής δραχμής επέστρεψε το Χρηματιστήριο

Σε επίπεδα εποχής δραχμής επέστρεψε το Χρηματιστήριο

Στην εποχή της δραχμής επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Αποτελεί το μοναδικό χρηματιστήριο μεταξύ των 19 αγορών της Ευρωζώνης που ανήκει στις αναδυόμενες, καθώς υποβαθμίστηκε αρχικά τον Νοέμβριο του 2013 από τον αμερικανικό οίκο MSCI και την περασμένη Παρασκευή από τον αγγλικό οίκο FTSE. Ετσι το Χρηματιστήριο, για πρώτη φορά μετά το 2001 –που είχε τοποθετηθεί στις ώριμες αγορές με αφορμή την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη– θα συγκρίνεται στην Ευρώπη με τα χρηματιστήρια της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας, αλλά και με τα χρηματιστήρια της Τουρκίας, της Κολομβίας, του Γιοχάνεσμπουργκ και της Αργεντινής.

Κι όλα αυτά, ενώ ολοκληρώθηκαν, έπειτα από 15 χρόνια, οι συζητήσεις για τη συγχώνευση μεταξύ ίσων ανάμεσα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Deutsche Boerse). Η υποβάθμιση της Ελλάδας σε αναδυόμενη από ανεπτυγμένη θα ενεργοποιήσει καθαρές εισροές 260 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα κατανεμηθούν σε μόλις 11 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του δείκτη FTSE 25. Περισσότερο ωφελημένοι από αυτή την αναδιάρθρωση θα προκύψουν οι μετοχές του Τιτάνα, της Folli Follie, των Ελληνικών Πετρελαίων, της Motor oil και του Jumbo, καθώς έχουν αναλογικά με τις ημερήσιες συναλλαγές τους τον μεγαλύτερο όγκο εισροών.

O κυριότερος λόγος που ο αγγλικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τον περασμένο Σεπτέμβριο την εγχώρια αγορά μετοχών είναι το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς για 25 συνεχείς συνεδριάσεις, που αποτελεί διεθνή πρωτιά, αφού ακόμη και στο Κραχ του 1929 στη Νέα Υόρκη, η Wall Street επαναλειτούργησε ύστερα από 10 συνεδριάσεις. Η αρνητική αυτή εξέλιξη εξηγεί, σε μεγάλο βαθμό, την αγωνιώδη προσπάθεια, τον περασμένο Ιούλιο, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδος, που εσπευσμένα ζητούσαν από τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο να εγκρίνει το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς όσο το δυνατόν συντομότερα. Βέβαια, το Χρηματιστήριο άνοιξε στις 3 Αυγούστου 2015 (είχε αναστείλει τη λειτουργία του στις 29 Ιουνίου 2015) με τους περιορισμούς στις συναλλαγές για τους εγχώριους επενδυτές. Σήμερα έχουν αρθεί οι περιορισμοί, αλλά δεν έχουν επιστρέψει οι Ελληνες επενδυτές, με αποτέλεσμα να καταγράφεται ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος.

Η πρώτη υποβάθμιση και ίσως με μεγαλύτερη βαρύτητα (λόγω των περισσότερων hedge funds που ακολουθούν τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης) ήταν αυτή που αποφάσισε ο αμερικανικός οίκος MSCI τον Μάιο του 2013 και εφαρμόστηκε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, στην καρδιά της εξαετούς ύφεσης και εν μέσω πολιτικής αστάθειας. Πρακτικά η υποβάθμιση του Χ.Α. θα σημαίνει ότι στην αγορά μετοχών θα εισέλθουν νέα κεφάλαια προερχόμενα από funds που επιλέγουν αναπτυσσόμενες αγορές. Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, οι κραδασμοί δεν θα είναι μεγάλοι, και αυτό διότι εν πολλοίς οι επενδυτές έχουν ήδη προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Από τη μία πλευρά, η διοίκηση του FTSE έκανε αποδεκτό πως το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο και, από την άλλη, υπήρξαν ενστάσεις για το κατά πόσον οι πελάτες του οίκου θα μπορούν, με βάση τα σημερινά επίπεδα κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., να επενδύουν στην Ελλάδα. H εγχώρια αγορά μετοχών υποβαθμίστηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην κατηγορία «προηγμένη αναπτυσσόμενη» (advanced emerging market) από ανεπτυγμένη αγορά (developed market), που υπήρξε από το 2001, οπότε η χώρα εισερχόταν στην Ευρωζώνη. Η επόμενη αξιολόγηση της Αθήνας είναι προγραμματισμένη σε έξι μήνες από σήμερα, τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ωστόσο να υπενθυμίσουμε ότι το Χ.Α. από το 2004 είχε τεθεί υπό παρακολούθηση (watch list) από τον οίκο FTSE.