ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύντομα (22/03/16)

Σύντομα (22/03/16)

Στα Ελληνικά Υδατοδρόμια επενδύει ο όμιλος Ελλάκτωρ

Την είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια ανακοίνωσε χθες ο όμιλος Ελλάκτωρ. Συγκεκριμένα, η θυγατρική του ομίλου Ακτωρ, Facility Management (Ακτωρ FM), η οποία, μεταξύ άλλων, δραστηριοποιείται και στον τομέα της διαχείρισης εγκαταστάσεων αεροδρομίων, προχώρησε στην απόκτηση συμμετοχής στην εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμια, η οποία ειδικεύεται στη μελέτη, κατασκευή, αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίων. Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει αδειοδοτήσει το πρώτο υδατοδρόμιο της χώρας στην Κέρκυρα, ενώ έχει αναλάβει και την αδειοδότηση επιπλέον 28 υδατοδρομίων. Σε σχετική της ανακοίνωση, η διοίκηση της Ακτωρ FM αναφέρει ότι προχώρησε στην κίνηση αυτή, λόγω της προοπτικής ανάπτυξης που εμφανίζει ο κλάδος των υδατοδρομίων. Απώτερος στόχος είναι η λειτουργία ενός εκτενούς δικτύου υδατοδρομίων ανά την επικράτεια, που θα ενισχύσει τον τουρισμό, τις τοπικές οικονομίες και θα βελτιώσει τη σύνδεση μικρών νησιών που δεν διαθέτουν σήμερα αεροδρόμιο με την υπόλοιπη ενδοχώρα.

Αύξηση 198,4% στα κέρδη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Σημαντική άνοδο εμφάνισαν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, θυγατρικής εταιρείας του ομίλου ΤΕΡΝΑ στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισηγμένης, ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 25,5% και ανήλθε σε 198,6 εκατ. ευρώ από 158,2 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας εκτινάχθηκαν κατά 198,4%, σε 17,4 εκατ. ευρώ, έναντι 5,8 εκατ. ευρώ. Οπως προκύπτει, η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ενέργειας, αλλά και οι καλύτερες ανεμολογικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν συνολικά στην Ευρώπη το 2015 ενίσχυσαν τα έσοδα του κλάδου αιολικής ενέργειας και συνέβαλαν στη βελτίωση των μεγεθών της εταιρείας. Ετσι, η συνολική λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) σημείωσε αύξηση της τάξεως του 34,1%, σε 99,3 εκατ. ευρώ, έναντι 74,7 εκατ. ευρώ το 2014. Σημειωτέον ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται σε 664 MW, εκ των οποίων 394 MW βρίσκονται στην Ελλάδα, 138 MW στις ΗΠΑ, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα, ο όμιλος διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 274 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Περιορισμό ζημιών εμφάνισε η εισηγμένη επενδυτική εταιρεία Αιολική, στη χρήση 2015, ενώ πτωτικά κινήθηκε πέρυσι η απόδοση του χαρτοφυλακίου της Αιολικής κατά 15,51% (μετά την αφαίρεση της επιστροφής κεφαλαίου 0,13 ευρώ ανά μετοχή), έναντι πτώσης 14,99% του δείκτη αναφοράς και -23,58% του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η μετοχή της Αιολικής την 31η Δεκεμβρίου 2015 έκλεισε στο 0,709 ευρώ από 0,769 ευρώ στο τέλος του 2014. Η εσωτερική αξία της εταιρείας διαμορφώθηκε στο 0,98 ευρώ με discount της τάξης του 27,55% από την τιμή κλεισίματος της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους παρέμειναν αρνητικά, αλλά οι ζημίες περιορίστηκαν σε 1,913 εκατ. ευρώ από 2,777 εκατ. ευρώ το 2014.

Ενισχύει θυγατρική στην Πολωνία

Η εισηγμένη εταιρεία πλαστικής συσκευασίας Flexopack, που αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές εξαγωγικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενισχύει τη θυγατρική της στην Πoλωνία, επενδύοντας 1 εκατ. ευρώ, για να κάνει πιο επιθετική την παρουσία της στην τοπική αγορά και όχι μόνο. Η διοίκηση ανακοίνωσε πως η θυγατρική Flexopack Polska Sp. Zoo, στην οποία η Flexopack κατέχει το 97,86% των μετοχών, αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών, κατά το ποσό των 4.400.000 ζλότι (1 εκατ. ευρώ περίπου, με βάση την τρέχουσα ισοτιμία), με την έκδοση 8.800 νέων κοινών μετά ψήφου μετοχών – 500 ζλότι είναι η ονομαστική αξία κάθε μετοχής.

Εκδήλωση ΕΔΕΤ για προηγμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Οι σύγχρονες ηλεκτρονικές υποδομές και υπηρεσίες που διατίθενται στην ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου 2016 και ώρα 12.00 στην αίθουσα «Jacqueline de Romilly» του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων στο Μαρούσι. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και εκπρόσωποι του χώρου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και της τεχνολογίας. Πιο αναλυτικά, το ΕΔΕΤ θα παρουσιάσει: Το δίκτυο κορμού ΕΔΕΤ, τα ακαδημαϊκά ασύρματα δίκτυα Wi-Fi και την ομοσπονδία ταυτοποίησης και εξουσιοδότησης «Δήλος». Ασφαλείς τηλεδιασκέψεις: ePresence. Ζωντανές διαδικτυακές μεταδόσεις υψηλής ευκρίνειας: «Δίαυλος». Νεφοϋπολογιστικές υποδομές ΕΔΕΤ: okeanos, pithos+, ViMa. Υπερυπολογιστής ARIS για την εκτέλεση υπολογισμών και πειραμάτων μεγάλης κλίμακας.