ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προς νέα εμπλοκή για Αφάντου φόβοι και για Αστέρα Βουλιαγμένης

Προς νέα εμπλοκή για Αφάντου φόβοι  και για Αστέρα Βουλιαγμένης

Κίνδυνο να ναυαγήσει εκ νέου η προσπάθεια ολοκλήρωσης της πώλησης του ακινήτου της Αφάντου στη Ρόδο από το ΤΑΙΠΕΔ διαπιστώνουν άριστα ενημερωμένες πηγές, επικαλούμενες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπηρεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θα ζητήσουν να εξαιρεθεί έκταση περί των 200 στρεμμάτων προβάλλοντας ως επιχείρημα τον αρχαιολογικό χαρακτήρα του. Το ζήτημα θα κριθεί σε επόμενο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ), που απαρτίζεται από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει το νέο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) και να το αποστείλει αρμοδίως προς έγκριση στο ΣτΕ. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ΕΣΧΑΔΑ απορρίφθηκε πέρυσι από το ΣτΕ. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014, αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη σύμβαση εξαιτίας των προβλημάτων αυτών.

Το ακίνητο καλύπτει έκταση 1.615 στρεμμάτων και έχει χωριστεί σε δύο τμήματα, το βόρειο (γκολφ), 1.359 στρεμμάτων και το νότιο, 255 στρεμμάτων. Το πρώτο, στο οποίο και εγείρεται οψίμως ζήτημα αρχαιολογικής προστασίας, παραχωρήθηκε μετά τον σχετικό διαγωνισμό στην M.A. Angeliades Inc. έναντι 26,9 εκατ. και το δεύτερο στην Aegean Sun Investments έναντι 15,2 εκατ. Εάν εξαιρεθούν τα 200 στρέμματα, που περιλαμβάνουν και Ζώνη Β και άρα μειώνουν δραστικά τα περιθώρια δόμησης, ο επενδυτής εκτιμάται ότι μπορεί να επικαλεστεί αλλαγή όρων και να αποχωρήσει άνευ επιπτώσεων.

Η υπόθεση αποκτά ευρύτερες διαστάσεις εφόσον επιβεβαιωθούν εκτιμήσεις για ανάλογη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση και του νέου ΕΣΧΑΔΑ για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, το οποίο επίσης εκκρεμεί ενώπιον του ΚΣΔ πριν αποσταλεί στο ΣτΕ.

Μάλιστα, όσον αφορά τον Αστέρα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει εγείρει ζήτημα διασφάλισης ελεύθερης πρόσβασης σε αρχαιολογικούς χώρους εντός του συγκροτήματος. Τα ΚΣΔ για τις δύο παραχωρήσεις αναμένονται εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων.