ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

1,5 δισ. ευρώ οι απώλειες των εξαγωγών από 2004-13

1,5 δισ. ευρώ οι απώλειες των εξαγωγών από 2004-13

Σε 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές κατά την περίοδο 2004-2013, ως αποτέλεσμα της επιβολής δασμών στα τρόφιμα που εισάγονται στην Τουρκία και παράλληλα της χωρίς δασμούς εισαγωγής προϊόντων από την Τουρκία στην ελληνική αγορά. Τούτο επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο οποίος ζητεί την ανάληψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό και διμερές επίπεδο.

Η στρέβλωση αυτή ξεκίνησε το 1995, όταν ετέθη σε εφαρμογή η εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας για την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων.

Η συμφωνία προέβλεπε κάποιες εξαιρέσεις –υποτίθεται προσωρινού χαρακτήρα–, προκειμένου να ενισχυθεί η τουρκική οικονομία. Είκοσι ένα χρόνια μετά, και ενώ η τουρκική οικονομία έχει ισχυροποιηθεί, οι εξαιρέσεις παραμένουν. Τα τουρκικά τρόφιμα εισάγονται στην Ελλάδα αδασμολόγητα, ενώ για τα αντίστοιχα ελληνικά η τουρκική αγορά είναι στην πραγματικότητα κλειστή, λόγω των δυσθεώρητων δασμολογικών επιβαρύνσεων.

Για παράδειγμα, στα τυριά οι δασμοί είναι έως και 180%, στο αλεύρι 102,6%, στα κρασιά 50%, στο ούζο 45%, στο ελαιόλαδο 31,2%, κ.ο.κ. Για τον λόγο αυτό, ο ΣΕΒΤ ζητεί:

• Να αναχθεί το ζήτημα σε κύριας προτεραιότητας για την ελληνική πλευρά.

• Να τεθεί άμεσα και τεκμηριωμένα στην Κομισιόν το αίτημα για απαράδεκτη καθυστέρηση στην εξάλειψη του προνομίου στην Τουρκία.

• Να ζητηθεί, στο πλαίσιο διμερούς συνάντησης, από την Τουρκία η εξάλειψη του προνομίου.