ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μείωση ζημιών, στα 22,1 εκατ. ευρώ, για τη Lamda Development το 2015

Μείωση ζημιών, στα 22,1 εκατ. ευρώ, για τη Lamda Development το 2015

Καθαρές ζημίες της τάξεως των 22,1 εκατ. ευρώ εμφάνισε κατά το 2015 ο όμιλος της Lamda Development, ελαφρώς χαμηλότερες από το 2014, οπότε είχαν καταγραφεί ζημίες 23,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στις ζημίες από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου, οι οποίες ανήλθαν σε 18,5 εκατ. ευρώ, όσο και στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά το ποσό των 10,8 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ανόδου του φορολογικού συντελεστή από το 26% στο 29%. Ετσι, αντισταθμίστηκε και το όφελος που είχε προκύψει από το γεγονός ότι οι ζημίες από την απομείωση των αξιών των ακινήτων της Lamda ήταν πέρυσι λιγότερες κατά 11,8 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2014, οπότε είχαν διαμορφωθεί σε 30,3 εκατ. ευρώ.

Χωρίς, πάντως, να λαμβάνεται υπόψη η εν λόγω παράμετρος των ζημιών από τις αποτιμήσεις, ο όμιλος ενίσχυσε τη λειτουργική κερδοφορία του (EBITDA) κατά 7%, σε 30 εκατ. ευρώ. Κύριος λόγος για την εξέλιξη αυτή ήταν η διατήρηση της ανοδικής πορείας των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda Development, καθώς η λειτουργική κερδοφορία τους αυξήθηκε κατά 6,1% το 2015 και ανήλθε σε 39,8 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αύξηση της τάξεως του 4,2% σημείωσε και ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων, παρά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Η δε συνολική επισκεψιμότητα των κέντρων παρέμεινε σταθερή έναντι του 2014, ενώ η μέση πληρότητα ξεπερνά το 98% και παράλληλα διατηρείται έντονο ενδιαφέρον για νέες μισθώσεις. Τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν στην ετήσια λειτουργική κερδοφορία του ομίλου κατά 1,7 εκατ., όσο ακριβώς και το 2014.

Ειδικότερα, η λειτουργική κερδοφορία του The Mall Athens ανήλθε σε 24,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,9% έναντι του 2014. Παράλληλα, ο τζίρος των καταστημάτων του κέντρου παρουσίασε αύξηση κατά 4%, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος. Αντίστοιχα, η λειτουργική κερδοφορία του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά σχεδόν 8% και ανήλθε σε 13,6 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων του κέντρου παρουσίασε επίσης άνοδο κατά 4,3%. Επίσης, σημειώθηκε και οριακή αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, κατά 1%, ενώ βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους μίσθωσης. Σε ό,τι αφορά το Golden Hall, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 7,8%, σε 13,9 εκατ. ευρώ, με τον συνολικό κύκλο εργασιών των καταστημάτων του κέντρου να αυξάνεται κατά 4,3%. Παράλληλα, μικρή άνοδο, κατά 1,1%, σημείωσε και ο αριθμός των επισκεπτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η διοίκηση της Lamda Development εξέτασε το ενδεχόμενο πώλησης των εμπορικών της κέντρων, έχοντας μάλιστα εμπλακεί και σε συζητήσεις με την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ. Ωστόσο, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία, τουλάχιστον επί του παρόντος, καθώς δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες διαπραγματεύσεις στο μέλλον.