ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρεις μεγάλες προκλήσεις για τις τράπεζες

katseli1-thumb-large

Την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη βελτίωση της ρευστότητας και την προετοιμασία του τραπεζικού συστήματος ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί ανταγωνιστικά, διεθνώς, στο νέο τραπεζικό ψηφιακό τοπίο ξεχώρισε ως τις τρεις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λούκα Κατσέλη.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΤΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπογραμμίζοντας ότι «η έκβαση του κρίσιμου αυτού στοιχήματος θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα προωθηθούν οι αναγκαίες βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του πτωχευτικού δικαίου, η εναρμόνιση κινήτρων που αφορούν τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τις τράπεζες για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, ο βαθμός συντονισμού και η τεχνογνωσία των τραπεζών στην προώθηση καινοτόμων προϊόντων αναδιάρθρωσης που ν’ ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών και βεβαίως και η δυνατότητα εκχώρησης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους, είτε προς διαχείριση είτε προς πώληση». Μόνο αν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, σημείωσε, θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι τράπεζες στην αντιμετώπιση των άλλων μεγάλων προκλήσεων.

Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ρευστότητας υπογράμμισε ότι για να γίνει αυτό, «απαιτείται η αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας αλλά και εμπέδωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών – καταθετών, επιχειρήσεων και κράτους».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης υπογράμμισε: «Στην Εθνική Τράπεζα είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε επενδυτικές πρωτοβουλίες με δυνητικά πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και είμαστε σε θέση να το κάνουμε, ως η τράπεζα με τη συγκριτικά ισχυρότερη θέση ρευστότητας στην αγορά. Η στήριξή μας στην ελληνική επιχειρηματικότητα συνεχίζει απρόσκοπτη, ενώ στοχεύουμε σε όλων των ειδών τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, υπάρχουσες και νεοφυείς, που όμως μοιράζονται την αντίληψη της εξωστρεφούς και παραγωγικής επιχειρηματικότητας και της ορθής και ευθυγραμμισμένης ανάληψης κινδύνων».