ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία 1,65 δισ. δολαρίων μεταξύ Μαρινάκη – DSS

29olp-10

Η Capital Product Partners LP (CPLP), εισηγμένη στον Nasdaq εταιρεία συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη και η Diamond S Shipping Holdings (DSS), στην οποία βασικοί μέτοχοι είναι το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο WL Ross & Co, που έχει ιδρύσει το 2000 ο σημερινός Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και η First Reserve, κατέληξαν σε συμφωνία συγχώνευσης σε ένα νέο σχήμα, η αξία του οποίου αποτιμάται στο 1,65 δισ. δολ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η CPLP θα προχωρήσει σε διαχωρισμό (spin off) των δραστηριοτήτων της στον τομέα των δεξαμενοπλοίων, εισφέροντας 25 τάνκερ, δημιουργώντας μια νέα εισηγμένη εταιρεία, η οποία κατόπιν θα συγχωνευθεί με τις δραστηριότητες της DSS.

Η συγχώνευση δημιουργεί μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες δεξαμενοπλοίων. Η συμφωνία θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών: η CPLP θα εισφέρει στο νέο σχήμα 22 τάνκερ MR και 3 Suezmax, ενώ οι μέτοχοί της θα λάβουν υπερτίμημα περίπου 10,7%, με δεδομένο ότι η συγχώνευση επιτρέπει στην Diamond Shipping να εισαχθεί άμεσα στο χρηματιστήριο. Η DSS είχε επιχειρήσει στο πρόσφατο παρελθόν να εισαχθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο, αλλά η αρνητική συγκυρία στις ναυλαγορές και η επακόλουθη μικρή διάθεση ανάληψης ναυτιλιακού ρίσκου οδήγησε σε αναβολή της δημόσιας εγγραφής.

Οι μέτοχοι της CPLP υπολογίζεται πως θα ελέγχουν το 33% περίπου της νέας οντότητας και οι μέτοχοι της DSS το υπόλοιπο 67%. Οι πρώτοι θα λάβουν μια νέα μετοχή της DDS για κάθε 10,19149 μετοχές (μεριδιούχες μονάδες) της CPLP. Επιπλέον, μέρος του δανεισμού της DSS για την απόκτηση των δεξαμενοπλοίων της CPLP θα επενδυθεί στην εξόφληση των προνομιακών μονάδων (μετοχές της CPLP) σειράς B που εκκρεμούν στο 100% της αξίας τους (116,8 εκατ. δολ.) και στη μείωση του χρέους της CPLP σε 290 εκατ. από 459,1 εκατ. Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται Diamond S Shipping Inc, αναμένεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με έδρα στο Κονέκτικατ και θα περιλαμβάνει τον συνδυασμένο στόλο δεξαμενοπλοίων αργού και προϊόντων των Capital Product Partners και DSS, που ανέρχεται συνολικά σε 68 δεξαμενόπλοια, μέσης ηλικίας 7,8 ετών.

Διευθύνων σύμβουλος της νέας εισηγμένης Diamond S Shipping Inc θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της DSS, Γκρεγκ Στίβενσον Τζούνιορ και στο επταμελές διοικητικό συμβούλιό της θα συμμετέχουν και οι Γεράσιμος Καλογηράτος και Γεράσιμος Βεντούρης.

Αναμένεται ότι οι δύο μεγάλοι μέτοχοι της DSS, κεφάλαια που συνδέονται με τη WL Ross & Co. LLC (ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο της Invesco Ltd.) και τη First Reserve, θα κατέχουν αντίστοιχα περίπου 24% και 20% της νέας εταιρείας. Η Capital Maritime & Trading Corp., ιδιωτική ναυτιλιακή συμφερόντων του Ευάγγελου Μαρινάκη, χορηγός της CPLP και μητρική εταιρεία του γενικού εταίρου της CPLP, καθώς και οι θυγατρικές της, αναμένεται να κατέχουν περίπου το 5%. Επιπλέον, η Capital Ship Management Corp., επίσης συμφερόντων Ευ. Μαρινάκη, θα συνεχίσει να παρέχει εμπορική και τεχνική διαχείριση στα δεξαμενόπλοια που συνεισέφερε η CPLP στην Diamond S Shipping Inc.

Η Capital Product Partners θα συνεχίσει ως εισηγμένη ναυτιλιακή που θα διατηρήσει στην κατοχή της τον έλεγχο δέκα μεγάλων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ενός φορτηγού, που δεν θα μεταβιβαστούν στο νέο σχήμα. Σε ανακοίνωσή της εκτιμά πως «θα είναι σε θέση να προχωρήσει με επιτυχία στην περαιτέρω απόκτηση περιουσιακών στοιχείων σε διάφορους κλάδους της ναυτιλίας με στόχο την αύξηση των ταμειακών της ροών και τη μελλοντική αύξηση των διανεμομένων κερδών ανά μετοχή».