ΔΗΚΤΗΣ

Ο ΔΗΚΤΗΣ (23/01/19)

Ο ΔΗΚΤΗΣ (23/01/19)

Η απάντηση του ΟΣΕ για τις συνταξιοδοτήσεις

Με εξώδικο, η ΟΣΕ Α.Ε. διαμαρτύρεται για δημοσίευμα του Δήκτη της 19/12/2018 και ζητάει την καταχώριση κειμένου, το οποίο κατά το ουσιώδες μέρος του και ανάλογο σε έκταση περιεχόμενο έχει ως ακολούθως: «Τόσο στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Οργανισμού όσο και στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας δεν υπάρχει διάταξη η οποία να απαγορεύει στον εργαζόμενο ο οποίος έχει τεθεί σε αυτοδίκαιη ή δυνητική αργία, όπως στην περίπτωση ατόμων στα οποία αναφέρθηκε το δημοσίευμα, να υποβάλει, λόγω συνταξιοδότησης, την παραίτησή του από την Υπηρεσία. Οι πρώην εργαζόμενοι του Οργανισμού, στους οποίους αναφερόταν το δημοσίευμα, νομίμως υπέβαλαν τις σχετικές δηλώσεις-παραιτήσεις τους, λόγω συνταξιοδότησής τους, δηλώσεις οι οποίες παράγουν άμεσα τα έννομα αποτελέσματά τους και ως εκ τούτου σε καμία μη νόμιμη ενέργεια δεν προέβη η διοίκηση του Οργανισμού». Η διοίκηση του ΟΣΕ, επομένως, δεν μπορούσε να παρεμποδίσει τη συνταξιοδότηση των υπαλλήλων που είχαν αναμειχθεί στην υπόθεση του σκραπ. Το δημοσίευμα εκ παραδρομής βασίστηκε σε πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν και γι’ αυτό το ανακαλούμε.

Αναμένονται μαζικές αγωγές για τις περικοπές στα δώρα

Βροχή αγωγών αναμένεται το επόμενο δίμηνο από χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στα δώρα στο Δημόσιο. Η ΑΔΕΔΥ απέστειλε ήδη στις ομοσπονδίες-μέλη της γνωμοδότηση που συνιστά άσκηση αγωγών από όλους μέχρι το τέλος Μαρτίου. Στόχος είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι να κατοχυρώσουν δικαίωμα για αναδρομικά, εν αναμονή της τελικής απόφασης του ΣτΕ, που θα συνεδριάσει την 1η Φεβρουαρίου. Εκεί, θα αποφασιστεί αν δικαιούνται αναδρομικά όσοι δεν έχουν ασκήσει ένδικα μέσα μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της επίμαχης απόφασης.

Ποντάρουν σε άνοδο της μετοχής της «Ελλάκτωρ»

Θετική κρίνουν στη χρηματιστηριακή αγορά την κίνηση της διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ να προχωρήσει στην απορρόφηση της ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος, θυγατρικής στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως μέσω της ανάπτυξης και λειτουργίας αιολικών πάρκων. Χθες, η Euroxx προχώρησε σε αύξηση της τιμής-στόχου της μετοχής της Ελλάκτωρ, από 2 ευρώ σε 2,9 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση overweight, προβλέποντας προσαρμοσμένα κέρδη 58 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 1,568 δισ. ευρώ για το 2019.

Το μοναδικό «αγκάθι» στη μαρίνα Αλίμου

Το βενζινάδικο του ολυμπιονίκη Στέλιου Μηγιάκη επί της Λ. Ποσειδώνος αποτελεί το μοναδικό «αγκάθι» στη διαδικασία αξιοποίησης της μαρίνας Αλίμου (φωτ.). Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν όλα τα άλλα ζητήματα έχουν επιλυθεί ή έχουν δρομολογηθεί για επίλυση. Το πρόβλημα στη μετεγκατάσταση της επιχείρησης του κ. Μηγιάκη έχει κολλήσει, καθώς το κόστος της αποζημίωσης κρίνεται υπέρμετρο. Το δικαίωμα για την αξιοποίηση λήγει σε περίπου οκτώ έτη. Ολα δείχνουν, πάντως, ότι η αξιοποίηση της μαρίνας αυτή τη φορά θα προχωρήσει, φέρνοντας ισχυρούς επενδυτές ενώ θα εξυγιάνει τον περιβάλλοντα χώρο.

Μία αποστολή με διπλό στόχο

Εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, θα αποστείλει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ.) στην Κομισιόν (DG Comp) την ελληνική πρόταση για την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων τραπεζών με κρατική εγγύηση. Πρόκειται για την πρόταση του ΤΧΣ, όπως έχει γράψει η «Κ», επεξεργασμένη από την JP Morgan. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια μεθοδολογία εφαρμογής του ιταλικού μοντέλου στην ελληνική πραγματικότητα και ακρογωνιαίος λίθος είναι να έχει το senior κομμάτι της τιτλοποίησης αξιολόγηση (rating) υψηλότερη από αυτή που έχει το Δημόσιο. Η αποστολή της πρότασης προς έγκριση στην Κομισιόν θα ανακοινωθεί επισήμως, ώστε να βοηθήσει το άλλο μεγάλο project του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή την έκδοση 5ετούς ομολόγου. Στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν πως η ανακοίνωση της αποστολής του σχεδίου για τις τράπεζες, σε συνδυασμό με την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, διαμορφώνει ένα θετικό περιβάλλον για την πολυαναμενόμενη έκδοση.