ΔΗΚΤΗΣ

Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/06/20)

Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/06/20)

Στην Πειραιώς με άνω του 5% ο Αρ. Μυστακίδης

Ποσοστό άνω του 5%  επί του συνολικού αριθμού δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Πειραιώς  κατέχει άμεσα ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, γνωστός επιχειρηματίας του εξωτερικού και ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Glencore. Η είδηση γνωστοποιήθηκε με δύο ανακοινώσεις της τράπεζας στο χρηματιστήριο, μέσω των οποίων ενημερώνει ότι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης κατέχει άμεσα 22.370.811 δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 5,1232% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας. O Αριστοτέλης Μυστακίδης, 57 ετών, ξεκίνησε την καριέρα του στα εμπορεύματα στην Cargill όπου ήταν trader μη σιδηρούχων μετάλλων και στη συνέχεια μετέβη στην March Rich το 1993. Αργότερα, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Glencore και ο Μυστακίδης ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος χαλκού, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 2018. Είναι σύμφωνα με το Bloomberg  κυρίαρχος στην αγορά χαλκού και σύμφωνα με τους Financial Times χαρακτηρίζεται από τις πιο ισχυρές φιγούρες στην παγκόσμια αγορά. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, έγινε δισεκατομμυριούχος το 2011 όταν η Glencore εισήχθη στο χρηματιστήριο.

Παράταση για τις δηλώσεις θα δώσει το υπ. Οικονομικών

Η μικρή προθεσμία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τη δήλωση απώλειας εισοδήματος όπως ήταν φυσικό «έριξε» το Taxis. Οπως αναφέρουν λογιστές, χθες όλη την ημέρα ήταν αδύνατη η δήλωση των «χαμένων» μισθωμάτων και εκτιμούν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκασθεί να παρατείνει τη διαδικασία. Προς παράταση όμως οδεύουν και οι φορολογικές δηλώσεις. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Ιουνίου και υπολείπονται εκατομμύρια δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Κατά πληροφορίες η νέα προθεσμία που θα ανακοινώσει το υπουργείο είναι η 25η Ιουλίου.

Μετράει απώλειες εντός του 2020 η οικοδομή

Με το… αριστερό ξεκίνησε το 2020 για τον τομέα της οικοδομής και των κατασκευών γενικότερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά το πρώτο τρίμηνο ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές υποχώρησε 10,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Αντιστοίχως, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η πτώση άγγιξε το 44,1%, έναντι μείωσης 43,4% κατά την αντίστοιχη περυσινή σύγκριση. Και όλα δείχνουν ότι καταγράφηκε περαιτέρω υποχώρηση στο δεύτερο τρίμηνο.

Κατάργηση φορέα σε μόλις… 11 χρόνια

Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να καταργηθεί ο Οργανισμός Ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ), καθώς μόλις πέρυσι τον Φεβρουάριο αποφασίστηκε η παύση λειτουργίας του. Ωστόσο, τους τελευταίους 14 μήνες που ακολούθησαν από την κατάργηση του φορέα που υλοποίησε το Nέο Mουσείο της Ακρόπολης το 2009, εκκρεμούσε η ολοκλήρωση της έκθεσης απογραφής των περιουσιακών στοιχείων του. Η έκθεση απογραφής, που ανέλαβε τριμελής επιτροπή τον Μάρτιο του 2019, ολοκληρώθηκε πριν από περίπου έναν μήνα κι εγκρίθηκε με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Απαιτήθηκαν δηλαδή 11 χρόνια προκειμένου η πολιτεία να ξεμπερδέψει με έναν φορέα που ιδρύθηκε το 1994 και ολοκλήρωσε το αντικείμενό του το 2009.

Αύξηση συναλλαγών, αλλά χαμηλότερος τζίρος

Σπεύσαμε στους γιατρούς για θεραπείες που είχαμε αφήσει εκκρεμείς όταν κλειστήκαμε στα σπίτια μας τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθούμε να αναβάλλουμε την αγορά εκείνου του ζευγαριού πέδιλων που θα είχαμε προμηθευτεί τέτοια εποχή, αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου δεν αποτελούν έκπληξη, αντιθέτως επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για τη συμπεριφορά των καταναλωτών με το άνοιγμα της αγοράς. Στοιχεία που μετέφερε χθες πηγή του οικονομικού επιτελείου δείχνουν αύξηση κατά 50%-160% σε συνεργεία αυτοκινήτων, κατά 60%-150% σε γιατρούς και οδοντιάτρους, κατά 40%-120% σε ηλεκτρικά καταστήματα και σημαντικές αυξήσεις στα κλιματιστικά, στους λογιστές, στα υλικά οικοδομής. Αντιθέτως, στην ένδυση και υπόδηση σημειώνεται μικρή θετική ή και αρνητική μεταβολή. Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εμφάνισαν αύξηση περίπου 10% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου μήνα, αλλά ο τζίρος συνολικά ήταν μειωμένος.