ΔΗΚΤΗΣ

«Πάγωμα» εισφορών έως τις 30 Απριλίου 2021

«Πάγωμα» εισφορών έως τις 30 Απριλίου 2021

Προθεσμία έως τις 30 Απριλίου του 2021 αναμένεται να δώσουν, με κοινή τους απόφαση, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών που «πάγωσαν» κατά το πρώτο κύμα εμφάνισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Για το ίδιο διάστημα, αναμένεται να προβλεφθεί και αναστολή όλων των διαδικασιών λήψης αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Η κυβέρνηση φαίνεται να προχωράει στην απόφαση αυτή, εν αναμονή και της ρύθμισης των… κορωνο-οφειλών σε 12 ή 24 μήνες. Η σχετική υπουργική απόφαση θα προβλέπει το περαιτέρω «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου του 2020, καθώς και των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από επιχειρήσεις για τους απασχολούμενους μισθωτούς. Κατά το διάστημα αυτό, ο εργοδότης δεν θα επιβαρύνεται με τόκους ή προσαυξήσεις. Παράλληλα, θα παραμείνουν σε αναστολή και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

 «Πράσινο» fund  σύστησε η Goldman Sachs

Τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στην αγορά πράσινων ομολόγων και γενικότερα των λεγόμενων υπεύθυνων επενδύσεων (ESG), δηλαδή αυτών που εστιάζουν την προσοχή τους στους παράγοντες που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση, προσπαθούν να «εκμεταλλευθούν» όλο και περισσότεροι επενδυτικοί όμιλοι. Η Goldman Sachs ξεκίνησε ένα νέο «πράσινο» ομολογιακό fund, το GS Global ESG Enhanced Income Bond Portfolio, με ενεργητικό ύψους 700 δισ. δολ., το οποίο, όπως επισημαίνει, επικεντρώνεται μόνο σε διεθνή ομόλογα που έχουν (και που θα διατηρούν) χαρακτηριστικά ESG.

Σήμερα αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Αναρτώνται στο Taxis σήμερα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Ωστόσο, οι πολίτες που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ιανό» έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν στις ημερομηνίες που προβλέπει η νομοθεσία. Συγκεκριμένα, μέχρι τον Μάρτιο του 2021 η καταβολή του ΕΝΦΙΑ αναστέλλεται για τους πληγέντες. Ταυτόχρονα αναστέλλονται και όλες οι φορολογικές τους υποχρεώσεις προς τις εφορίες, ακόμα και οι ληξιπρόθεσμες. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, όλες οι βεβαιωμένες οφειλές από τις 18/9 αναστέλλονται.

Νέος φωτισμός στην Ακρόπολη

Σε μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες, από την πανδημία, το προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά μέχρι τη συρρίκνωση της οικονομίας και τις αλλαγές στην καθημερινότητα όλων, πολύς κόσμος αναζητάει φως στο τούνελ. Και λίγο τέτοιο φως μαθαίνουμε ότι θα προσπαθήσει να δώσει σύντομα ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης, που χρηματοδοτήθηκε από το Ιδρυμα Ωνάση και σχεδιάστηκε από την Ελευθερία Ντεκώ. Ο νέος φωτισμός είναι περισσότερο λευκός και επιδιώκει να αναδείξει καλύτερα τα μνημεία τονίζοντας την τρίτη διάσταση μέσω της διαφοροποίησης εντάσεων και απόχρωσης, ενώ μειώνει κατά περίπου 40% τον αριθμό των φωτιστικών σωμάτων, εξοικονομώντας ενέργεια. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και πιθανότατα στα εγκαίνια θα παραστεί κυβερνητικό κλιμάκιο.

110.000 αιτήσεις στο πρόγραμμα «Γέφυρα» 

Μία εβδομάδα σχεδόν πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Γέφυρα» και η πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών έχει πάρει στην κυριολεξία φωτιά! Ο αριθμός των αιτήσεων έχει φτάσει τις 110.000, ενώ στις 150.000 περίπου είναι ο συνολικός αριθμός των δανειοληπτών που έχουν μπει στην πλατφόρμα. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των αιτήσεων υπολείπεται της αρχικής εκτίμησης για ένταξη στο πρόγραμμα 300.000 δανειοληπτών, η αύξηση που παρουσιάζεται είναι γεωμετρική. Οι αιτήσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί το τελευταίο 10ήμερο και είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την ένταξη στο πρόγραμμα που επιτρέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας με παράλληλη επιδότηση της δόσης του δανείου για εννέα μήνες από το κράτος. Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης, αλλά οι ενδιαφερόμενοι καλό είναι να μην εφησυχάζουν. Αυτό γιατί η παράταση προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.