ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε βιώσιμο επίπεδο πλέον τα ιταλικά ομόλογα

29belgium_eu_b

Η απόδοση των ιταλικών ομολόγων υποχώρησε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, μετά την επιτυχημένη τελευταία έκδοση ομολόγων για το 2018. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η μεγάλη υποχώρηση της απόδοσης αποτελεί σημείο καμπής έπειτα από μήνες συγκρούσεων της Ρώμης με τις Βρυξέλλες εξαιτίας του προϋπολογισμού του 2019.

Η απόδοση για το νέο δεκαετές ομόλογο που εξέδωσε χθες η ιταλική κυβέρνηση διαμορφώθηκε, σύμφωνα με το Reuters, στο 2,7%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον περασμένο Απρίλιο, προτού δηλαδή σχηματιστεί η παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας. Στη δημοπρασία ομολόγων του Νοεμβρίου η Ρώμη είχε αναγκαστεί να καταβάλει επιτόκιο ύψους 3,24% για να πουλήσει δεκαετές ομόλογο. Στη χθεσινή δημοπρασία η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,53 φορές, ενώ στη δημοπρασία του Νοεμβρίου ο λόγος είχε διαμορφωθεί στο 1,41%. «Δεν βρισκόμαστε πλέον στη φάση κατά την οποία η Ιταλία θα αντιμετωπίσει προβλήματα κατά την πώληση ομολόγων», εξηγεί στο Reuters ο Αντουάν Μπουβέ, οικονομολόγος της Mizuho. Στην ίδια δημοπρασία η απόδοση του ιταλικού πενταετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,79%, επίπεδο που είναι επίσης το χαμηλότερο από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ στην αντίστοιχη δημοπρασία του Νοεμβρίου είχε διαμορφωθεί στο 2,35%.

Ισως, λοιπόν, να ήταν χθες η κατάλληλη στιγμή για να δηλώσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε πως οι επενδυτές δεν θα πρέπει να τρομάζουν από το μεγάλο ύψος του ιταλικού δημόσιου χρέους – το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά το ελληνικό εάν υπολογιστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το χρέος πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά, «αλλά δεν είναι τόσο τρομακτικό», δήλωσε χθες ο Κόντε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στη Ρώμη. «Τα θεμελιώδη στοιχεία της Ιταλίας είναι πολύ καλά», είπε ο Κόντε, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν στο τελευταίο τους στάδιο.

«Δεν είναι καθόλου αληθές πως ο προϋπολογισμός γράφτηκε στις Βρυξέλλες, γράφτηκε στην Ιταλία… Κάθε φορά που καθόμουν στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) με τις Βρυξέλλες, ποτέ δεν τους επέτρεψα να αμφισβητήσουν τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού και πρέπει να αναγνωρίσω πως ποτέ δεν προσπάθησαν να το κάνουν», τόνισε χθες ο Κόντε, αναφερόμενος στην απόφαση της Ρώμης να μειώσει τον στόχο δημοσιονομικών δαπανών στο 2,04% από 2,4% που ήταν ο αρχικός. Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης συνεργασίας, ο Κόντε υποστήριξε πως μειώνει τους φόρους, αν και το γραφείο προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής προέβλεψε την Πέμπτη πως η μέση φορολογία θα αυξηθεί το 2019 στο 42,5% από 42% το 2018. Οσον αφορά την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης που θα έχει η ιταλική οικονομία το 2019, ένα από τα πολλά σημεία προστριβής μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών τους προηγούμενους μήνες, ο Κόντε δήλωσε χθες πως ο ρυθμός 1% που περιλαμβάνεται στον νέο προϋπολογισμό αποτελεί απλώς το «ελάχιστο επίπεδο» όπου θα μπορούσε να φτάσει η ανάπτυξη.