ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Πεκίνο αποφάσισε να εισαγάγει αμερικανικό ρύζι ως κίνηση καλής θελήσεως

29jhrasiaa-t

Η κινεζική κυβέρνηση επέτρεψε για πρώτη φορά στην ιστορία της την εισαγωγή ρυζιού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο εμπόριο. Αναλυτές θεωρούν πως η εισαγωγή ρυζιού από τις ΗΠΑ αποτελεί κίνηση καλής θελήσεως και σημάδι πως έχει επιτευχθεί, τουλάχιστον προς το παρόν, μερική βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Η απόφαση για εισαγωγή ρυζιού από τις ΗΠΑ δημοσιεύτηκε χθες και έρχεται ενόψει των διμερών διαπραγματεύσεων για το εμπόριο, που αναμένεται να διεξαχθούν από τις 7 Ιανουαρίου στο Πεκίνο. Την 1η Δεκεμβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είχαν συμφωνήσει να ισχύσει εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο και είχαν αναστείλει τη λήψη νέων μέτρων προστατευτισμού και οικονομικών αντιποίνων. Η προθεσμία που έχει παραχωρήσει ο Τραμπ για επίτευξη συνολικής συμφωνίας για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών λήγει την 1η Μαρτίου και μέχρι τώρα το Πεκίνο έχει αναγγείλει μεγάλες εισαγωγές αμερικανικού πετρελαίου και σόγιας προκειμένου να περιοριστεί το κινεζικό εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, έχει αναστείλει έως το Μάρτιο την επιβολή επιπλέον δασμού 15% σε εισαγωγές από την Κίνα 200 δισ. δολαρίων. Σε αυτές τις εισαγωγές οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει αυξημένο δασμό 10%. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές το ύψος των εισαγωγών αμερικανικού ρυζιού στην Κίνα. Συνήθως το Πεκίνο καλύπτει τις ανάγκες του σε ρύζι μέσω εισαγωγών από άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Η κίνηση έρχεται μετά τη δέσμευση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, στις αρχές της εβδομάδας, πως θα επιτρέψει την εισαγωγή και άλλων αμερικανικών προϊόντων. «Η έκδοση άδειας για αμερικανικό ρύζι υποδηλώνει βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας», λέει στο Reuters η Τσέρι Ζανγκ, αναλύτρια αγροτικών προϊόντων στην εταιρεία συμβούλων JCI. Προβλέπει πως οι εισαγωγές ρυζιού θα γίνουν από κρατικές κινεζικές εταιρείες. Αξιωματούχοι σε κινεζικό think tank που πρόσκειται στην κινεζική κυβέρνηση λένε στο Reuters ότι η τιμή του αμερικανικού ρυζιού δεν είναι ανταγωνιστική σε σύγκριση με τις τιμές που έχει το ρύζι στη νοτιοανατολική Ασία και πως η απόφαση θα πρέπει να ερμηνευτεί ως κίνηση καλής θέλησης. Η Κίνα άνοιξε την αγορά ρυζιού όταν έγινε μέλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου το 2001, ωστόσο η απουσία πρωτοκόλλου με τις ΗΠΑ για την κατάσταση στην οποία θα πρέπει να είναι το ρύζι ώστε να θεωρείται ασφαλής η εισαγωγή του, οδήγησε στην ουσιαστική απαγόρευση εισαγωγής αμερικανικού ρυζιού στην Κίνα.