ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η προοπτική συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας ενίσχυσε τις αγορές

Η προοπτική συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας ενίσχυσε τις αγορές

Αισιοδοξία κυριάρχησε χθες μεταξύ των επενδυτών, με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη να κλείσουν με κέρδη, ενώ πριν από το κλείσιμο κινούνταν ανοδικά και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά. Ο Dow Jones αργά χθες το βράδυ ενισχυόταν 0,79% και ο S&P 500 0,55%. Το ευνοϊκό κλίμα το διαμόρφωσαν οι προσδοκίες ότι θα επέλθει συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, θέτοντας τέλος στον πολύμηνο εμπορικό πόλεμο που επηρέασε δυσμενώς τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Οι προσδοκίες αυτές αντιστάθμισαν τις αρνητικές ειδήσεις από την Ευρωζώνη με την απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στη Γερμανία και την επιδείνωση του δείκτη καταναλωτικής συμπεριφοράς στην Ευρωζώνη.

O STOXX 600, ο πανευρωπαϊκός δείκτης, ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδά του των τελευταίων τριών εβδομάδων με κλείσιμο 0,87%, ενώ το ευρώ αποδυναμώθηκε λόγω Γερμανίας. Η κάμψη του ήταν της τάξεως 0,27% ως προς το δολάριο. «Η πορεία ανόδου του ευρώ διακόπηκε εξαιτίας των στοιχείων για τη βιομηχανική δραστηριότητα στη Γερμανία», παρατηρεί ο Τζόε Μανίμπο, αναλυτής της Western Union Business Solutions. Τα κέρδη των μετοχών χθες προσετέθησαν σε όσα είχαν συγκεντρώσει στις προηγηθείσες συνεδριάσεις, ανακόπτοντας τις μαζικές πωλήσεις στα τέλη του 2018. Eξ ου και η Γουόλ Στριτ ολοκλήρωσε τον Δεκέμβριο του 2018 έχοντας τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις των τελευταίων δέκα ετών.

Οι επενδυτές έδειξαν πιο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο και αυτό συνέτεινε στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Ο διεθνής δείκτης MSCI, ο οποίος παρακολουθεί τα χρηματιστήρια 47 χωρών, ανήλθε 0,48% σε ρεκόρ τριών εβδομάδων και πλέον. Το πετρέλαιο συνέχισε την ανοδική του πορεία. Το αργό Νέας Υόρκης τελούσε υπό διαπραγμάτευση με άνοδο 1,2 δολαρίου στα 49,72 δολάρια το βαρέλι, λόγω προβλέψεων πως με τις περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ η αγορά θα είναι πιο ανελαστική.

Το πετρέλαιο τύπου Βrent στο Λονδίνο είχε σημειώσει κέρδη 1,29 δολαρίου στα 58,62 δολάρια το βαρέλι. Στη Γηραιά Ηπειρο ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,74%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με 0,52% και με 1,15% στο Παρίσι ο CAC 40. Στο Μιλάνο με άνοδο 0,25% έκλεισε ο FTSE MIB και με 0,81% ο IBEX στη Μαδρίτη.