ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλό 5ετίας η ανάπτυξη στη Γερμανία το 2018

Σε χαμηλό 5ετίας η ανάπτυξη στη Γερμανία το 2018

Στο ναδίρ πενταετίας κινήθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του 2018, αλλά απέφυγε μια τεχνητή ύφεση χάρις στη μικρή αύξηση του ΑΕΠ εν μέσω του δ΄ τριμήνου. Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης εμφάνισε «μικρή» αύξηση του ΑΕΠ το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο. Ετσι, από τις αρχές μέχρι τα τέλη του 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 1,5% έναντι του 2,2% που είχε καταγραφεί το 2017.

Η ενίσχυση της ανάπτυξης με τον χαμηλότερο ρυθμό πενταετίας αποδίδεται στην επιδείνωση των επιδόσεων της παγκόσμιας οικονομίας, την πτώση των πωλήσεων στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας λόγω των αυστηρότερων κριτηρίων στις εκπομπές ρύπων, τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τη χαμηλή στάθμη του ποταμού Ρήνου που εμπόδισε την ομαλή μεταφορά εμπορευμάτων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.

Ο Χόλγκερ Σμίτινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, τόνισε πως η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να απολαμβάνει μια χρυσή δεκαετία που ξεκίνησε το 2010. Εστίασε στην ενίσχυση της απασχόλησης κατά 1,3% και το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό έφθασε στο ρεκόρ του 1,7% το 2018. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ελλοχεύουν κίνδυνοι για την προοπτική της γερμανικής οικονομίας, λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα αλλά και της αβεβαιότητας που επικρατεί σε πολλά μέτωπα της διεθνούς πολιτικής σκηνής, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά την πολιτική προστατευτισμού των ΗΠΑ.

Μπορεί η γερμανική οικονομία να έχει το σθένος για να επανέλθει δριμύτερη όταν θα καταλαγιάσουν οι κίνδυνοι από το εξωτερικό, αλλά σήμερα είναι αισθητές οι επιπτώσεις από τους εμπορικούς πολέμους, την προσγείωση της κινεζικής οικονομίας σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και την πιθανότητα ενός σκληρού Brexit. «Οι καλές στιγμές δεν είναι παντοτινές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σμίτινγκ.

Αναλυτές φοβούνταν συρρίκνωση του ΑΕΠ το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο, που θα σήμαινε τεχνητή ύφεση στη γερμανική οικονομία ύστερα από την πτώση κατά 0,2% που καταγράφηκε μέσα στο γ΄ τρίμηνο. Μια οικονομία βρίσκεται σε τεχνητή ύφεση όταν υπάρξει συρρίκνωση του ΑΕΠ επί δύο διαδοχικά τρίμηνα. Μολονότι η ανάπτυξη στη Γερμανία υποχώρησε κατά 0,2% το γ΄ τρίμηνο του 2018 από το προηγούμενο, «δεν αναμένεται να καταγραφεί αρνητικό ΑΕΠ την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου αλλά μια πολύ μικρή ανάκαμψη», σχολίασε η Τάντζα Μούχα, η οποία είναι στέλεχος στη στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας. Η ίδια διευκρίνισε πως αναμένεται μικρή αύξηση του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του 2018, αν και τα επίσημα στοιχεία για την περίοδο αυτή θα δημοσιευθούν στα μέσα Φεβρουαρίου. Φόβοι για συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του 2018 πυροδοτήθηκαν από την ανακοίνωση για πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο επί τρίτο συναπτό μήνα.