ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικές για τις αγορές οι εξελίξεις στη Βρετανία

Θετικές για τις αγορές οι εξελίξεις στη Βρετανία

Η ηχηρή ήττα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Mέι στην ψηφοφορία για τη συμφωνία εξόδου της χώρας της από την Ε.Ε. (Brexit) δεν επηρέασε τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και ειδικότερα τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου που ενισχύθηκαν. Αντίστοιχα κινούνταν πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς και οι δείκτες Dow Jones και S&P 500, οι οποίοι είχαν άνοδο 0,67% και 0,38% – θετικά λειτούργησαν τα αποτελέσματα μεγάλων τραπεζών, καθώς και η εξαγορά αντί 22 δισ. δολαρίων της FDC από τη Fiserv με δραστηριότητες στην τεχνολογία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Αναλυτές και επενδυτές ερμήνευσαν την καταψήφιση της συμφωνίας του Brexit ως θετική για την αγορά – κι αυτό γιατί διαβλέπουν πως θα υπάρξει μια ηπιότερη διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο (0,54%), όπως και οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου. Εξαίρεση απετέλεσε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος έκλεισε με πτώση 0,47% επειδή επηρέασε το κλίμα η ενίσχυση της στερλίνας 0,08% προς το δολάριο, στο 1,2868 δολάριο. Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,51%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με άνοδο 0,36%, με 1,63% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,71% ο ΙΒΕΧ στη Mαδρίτη. Ο σημαντικότερος παράγων ανόδου ήταν οι τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, επειδή οι επενδυτές στοιχημάτισαν πως το Brexit δεν θα ισοδυναμεί με ανώμαλη προσγείωση, αν και ορισμένοι συνέστησαν αυτοσυγκράτηση. Η μετοχή της Unicredit ανήλθε 10% και πλέον, ενώ της Deutsche Bank ενισχύθηκε 8,4%. Δημοσίευμα του Bloomberge αναφέρει πως οι ρυθμιστικές αρχές στη Γερμανία προτιμούν συγχώνευσή της με άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα παρά εγχώρια.

Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις των ιταλικών υποχώρησαν χάρις στην πρωτοφανή ζήτηση για τους νέους τίτλους 15ετίας που δημοπρατήθηκαν την Τρίτη. Οι αποδόσεις των δεκαετών υποχώρησαν στο 2,76% και του πενταετούς στο 1,64%, σχεδόν χαμηλό εξαμήνου. Οι μαζικές πωλήσεις βρετανικών ομολόγων δημιούργησαν πιέσεις στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης. Το πετρέλαιο παρουσίασε κάμψη λόγω έκθεσης για αύξηση της παραγωγής και των αποθεμάτων των ΗΠΑ, ωστόσο οι απώλειες περιορίστηκαν λόγω ενδείξεων πως ο ΟΠΕΚ θα ελαττώσει το πλεόνασμα πετρελαίου στην αγορά. Το αργό Ν. Υόρκης εξασθένησε κατά 32 σεντς στα 51,79 δολάρια το βαρέλι, έναντι 51,26 προηγουμένως.