ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 300 δισ. δολαρίων φέρνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Επενδύσεις 300 δισ. δολαρίων φέρνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Σε μια φρενήρη κούρσα επενδύσεων έχουν αποδυθεί οι αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως, επενδύοντας συνολικά τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών στα επόμενα πέντε έως δέκα έτη. Σε ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters διαπιστώνεται πως το πιο γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιου είδους επενδύσεων προσφέρει η Κίνα, όπου και δρομολογείται το 45% των επενδύσεων.

Κίνητρο αποτελούν οι πολιτικές πολλών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο για την προστασία του περιβάλλοντος. Το αστρονομικό ποσό, που προορίζεται για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των μπαταριών, υπερβαίνει μάλιστα το ΑΕΠ ορισμένων χωρών, όπως της Χιλής και της Αιγύπτου. Το εγχείρημα της ανάπτυξης ηλεκτρικών αυτοκινήτων υποστηρίζεται παράλληλα από τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, που τροφοδοτεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες με τα απαραίτητα μέσα. Πλέον, προσφέρεται μία ευρεία γκάμα μπαταριών εν μέρει εξαιτίας της μείωσης του κόστους παραγωγής τους, ενώ ελαττώθηκε ο χρόνος φόρτισης των μπαταριών αυτών, καθιστώντας τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο ελκυστικά στους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Περίπου 135 δισ. δολάρια πρόκειται να διοχετευθούν στην Κίνα για τον εν λόγω σκοπό, σύμφωνα με την ανάλυση του πρακτορείου Reuters. Το Πεκίνο με δική του πρωτοβουλία προωθεί την ανάπτυξη και αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ως αποτέλεσμα καθιστά τη χώρα πόλο έλξης τέτοιου είδους επενδύσεων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες διατηρούν το 100% των επενδύσεων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα εντός των συνόρων, ενώ παράλληλα η χώρα προσελκύει χρήματα από τους παγκόσμιους κολοσσούς. Οι επενδύσεις στην Κίνα ενισχύονται κατά μεγάλο βαθμό από τις γερμανικές εταιρείες Volkswagen, Audi και Porsche, οι οποίες διοχετεύουν στη χώρα 45,5 δισ. δολάρια, δηλαδή το ήμισυ των συνολικών επενδύσεών τους για την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το 2025. Οι εταιρείες αυτές, όπως και η γερμανική Daimler,σκοπεύουν να διατηρήσουν περίπου το 50 % των συνολικών επενδύσεων στη Γερμανία, σύμφωνα με την εκτίμηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Αντίστοιχη εσωστρέφεια στις επενδύσεις επιδεικνύουν και οι ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται να αναπτύξουν τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα τους την επόμενη δεκαετία επενδύοντας αποκλειστικά εντός των ΗΠΑ.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες προγραμματίζουν να επενδύσουν 39 δισ. δολάρια για τον συγκεκριμένο σκοπό, εκ των οποίων μόλις 5 δισεκατομμύρια θα διοχετευθούν εκτός συνόρων. Συγκεκριμένα τα 5 δισ. δολάρια θα προέλθουν από την αμερικανική Tesla, η οποία παρά τις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας προγραμματίζει την κατασκευή εργοστασίου στα περίχωρα της Σαγκάης. Τα ανωτέρω στοιχεία συνάγονται από σύνθεση των επενδυτικών σχεδίων, που δημοσίευσαν τα τελευταία δύο έτη οι μεγαλύτερες παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να αυξηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια τα ποσά για την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη πληρώσει αδρά για την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή τους.