ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι δείχνει η ψυχραιμία των αγορών στη συντριβή Μέι

Τι δείχνει η ψυχραιμία των αγορών στη συντριβή Μέι

Οι αγορές δηλώνουν στην Τερέζα Μέι ότι υπάρχει οδός διαφυγής από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία για το Brexit.

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο και τα χρηματιστήρια παρέμεναν σταθερά μετά την ιστορική ήττα της Βρετανίδας πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο της χώρας το βράδυ της Τρίτης. Εν ολίγοις διέψευσαν όσους πολιτικούς είχαν προβλέψει πως θα καταρρεύσουν τα χρηματιστήρια. Αν επιβιώσει η κ. Μέι, θα αυξηθούν οι πιθανότητες ενός ηπιότερου Brexit ή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Η σχετική ηρεμία που επιδεικνύουν οι επενδυτές έρχεται, όμως, σε οξεία αντίθεση με την πολιτική σύγχυση.

Κανείς δεν πίστευε πως θα εγκριθεί από την πλειοψηφία της βρετανικής Βουλής η συμφωνία της κ. Μέι για το Brexit.

Εκείνο που εξέπληξε, όμως, ήταν το μέγεθος της ήττας, καθώς ήταν η χειρότερη που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας. Καταψηφίστηκε τελικά από 432 βουλευτές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν και το 1/3 των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Είναι απίθανο να σωθεί η συμφωνία. Μολονότι η κ. Μέι μπορεί να ζητήσει κάποιες παραχωρήσεις από την Ε.Ε., δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι είδους τροποποιήσεις αυτής της συμφωνίας θα μπορούσαν να ανατρέψουν μια τόσο μαζική εναντίωση στο κείμενο που παρουσίασε η κ. Μέι.

Επιπλέον, οποιοσδήποτε ελιγμός με στόχο τον κατευνασμό των ευρωσκεπτικιστών θα εξωθήσει στα άκρα όσους εναντιώνονται σε ένα σκληρό Brexit. Πριν από την ψηφοφορία, ορισμένοι πολιτικοί προέβλεπαν ότι μια ήττα θα προκαλούσε προβληματισμό στους επενδυτές και θα πίεζε το Κοινοβούλιο να στηρίξει απρόθυμα την κ. Μέι. Κάτι τέτοιο συνέβη το 2008, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψήφισε υπέρ του πακέτου στήριξης των τραπεζών ενώ αρχικά το είχε απορρίψει.

Στην περίπτωση της Βρετανίας, οποιαδήποτε εναλλακτική στη συμφωνία της κ. Μέι προϋποθέτει ανάκληση της απόφασης για έξοδο από την Ε.Ε. και όχι μια χαοτική έξοδο. Η αντίδραση των επενδυτών καταδεικνύει τώρα ότι είναι πράγματι πιθανότερη η ανάκληση της απόφασης παρά η χαοτική έξοδος.

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο 1,4% έναντι του δολαρίου μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ο δείκτης FTSE 250 που έχει αρκετά μεγάλη έκθεση στην εγχώρια οικονομία και σε οποιοδήποτε σοκ μπορεί να υποστεί αυτή, δεν σημείωσε μεταβολές χθες το πρωί.

Είναι γεγονός ότι το νόμισμα της Βρετανίας παραμένει σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με εκείνα πριν από το δημοψήφισμα του 2016. Και οι επενδυτές είχαν κρίνει εσφαλμένα την πολιτική κατεύθυνση που έπαιρνε η χώρα νωρίτερα. Η πλειονότητα των Βρετανών βουλευτών τάσσεται κατά μιας εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Δεδομένου ότι η προθεσμία για την έξοδο έχει οριστεί στις 29 Μαρτίου, απομένουν ακόμη 72 ημέρες για να εκπονηθεί μια βιώσιμη εναλλακτική. Οι επενδυτές δείχνουν, άλλωστε, να πιστεύουν πως η κυβέρνηση Μέι θα επιβιώσει και εν ολίγοις θεωρούν περιορισμένες τις πιθανότητες να αναλάβει την ηγεσία της χώρας το Εργατικό Κόμμα υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αγορές φαίνεται πως έχουν μια αίσθηση της κατεύθυνσης στην οποία οδηγούνται τα πράγματα μολονότι δεν φαίνεται να έχει την ίδια αίσθηση και η βρετανική κυβέρνηση.