ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Microsoft προσφέρει 500 εκατ. δολ. για ανέγερση κατοικιών στο Σιάτλ

Η Microsoft προσφέρει 500 εκατ. δολ. για ανέγερση κατοικιών στο Σιάτλ

Πεντακόσια εκατομμύρια δολάρια θα χορηγήσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια η αμερικανική Microsoft για την κατασκευή σπιτιών στο Σιάτλ, που θα είναι προσιτά σε άτομα με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Ο κολοσσός υψηλής τεχνολογίας, όπως και άλλοι του κλάδου με έδρα στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση του κόστους στέγασης στην περιοχή. Τα τελευταία οκτώ χρόνια τα ενοίκια στο Σιάτλ σχεδόν διπλασιάστηκαν, όπως αναφέρει η The New York Times. Η προσπάθεια της Microsoft πρόκειται να βοηθήσει όχι μόνο τους δικούς της εργαζομένους, αλλά και γενικότερα τους κατοίκους του Σιάτλ, που δυσκολεύονται να βρουν σπίτι. Τα υψηλά ενοίκια τους υποχρεώνουν να μετακομίζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, με αποτέλεσμα να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν στον χώρο της εργασίας τους. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Δεκεμβρίου, σήμερα απαιτούνται 156.000 σπίτια με προσιτό κόστος στην ευρύτερη περιοχή του Σιάτλ, ενώ εκτιμάται πως μέχρι το 2040 θα χρειαστεί η κατασκευή 88.000 επιπλέον. Οι κατοικίες, που πρόκειται να κατασκευαστούν με τα κονδύλια της Microsoft, θα απευθύνονται σε άτομα με ετήσιο εισόδημα μεταξύ 62.000 και 124.000 δολ.

Ειδικότερα, η αμερικανική εταιρεία θα διαθέσει 250 εκατ. δολάρια για την κατασκευή των κατοικιών, όπως αναφέρει το CNBC. Επιπλέον, θα δώσει στις κατασκευαστικές εταιρείες δάνεια ύψους 225 εκατ. δολαρίων με επιτόκια χαμηλότερα της αγοράς. Τα υπόλοιπα 25 εκατ. δολ. από το σύνολο των 500 εκατ. δολ. θα δοθούν ως δωρεά σε τοπικούς οργανισμούς αστέγων, που προσφέρουν εκτός άλλων νομικές υπηρεσίες σε άτομα που αντιμετωπίζουν τη διαδικασία έξωσης. Με τον επιμερισμό των χρημάτων σε τρεις διαφορετικούς αποδέκτες, η Microsoft σκοπεύει όχι μόνο να προωθήσει την κατασκευή των κατοικιών, αλλά και να διασφαλίσει τη συντήρησή τους στο μέλλον.

Η Microsoft ισχυρίστηκε πως ενδιαφέρεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, εφόσον φέρει και ευθύνη για τη δημιουργία του. Για τον λόγο αυτό εξάλλου προέβη στη χορήγηση 500 εκατ. δολ., που αποτελεί την πιο γενναιόδωρη προσφορά της στα 44 χρόνια λειτουργίας της. Πέραν τούτου, σύμφωνα με δηλώσεις της Microsoft, η συνδρομή της είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί για την ανέγερση κατοικιών από ιδιωτική εταιρεία. Εκτός από τη Microsoft, αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος έχουν ανακοινώσει και οι επίσης αμερικανικές Google και Facebook. Η πρώτη χρηματοδότησε την κατασκευή 10.000 νέων κατοικιών σε περιοχή της Καλιφόρνιας, εκ των οποίων οι 2.000 προορίζονται για άτομα χαμηλών εισοδημάτων. Η Facebook ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει την ανέγερση σπιτιών στην περιοχή της έδρας της στο Μίνλο Παρκ της Καλιφόρνιας, ενώ το 15% αυτών θα διατίθεται σε προσιτές τιμές.