ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος να διολισθήσει σε ύφεση η ιαπωνική οικονομία

Κίνδυνος να διολισθήσει σε ύφεση η ιαπωνική οικονομία

Αυξάνονται οι πιθανότητες να παγιδευθεί η Ιαπωνία σε ύφεση μέσα στο επόμενο δημοσιονομικό έτος, καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ -Κίνας έχει αντίκτυπο στην υπ’ αριθμόν 3 οικονομία του κόσμου. Αν και η Ιαπωνία απέφυγε τον κίνδυνο μιας ύφεσης το τρέχον δημοσιονομικό έτος που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο, είναι πολύ πιθανή μια περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Αυτή η δυσοίωνη προοπτική αναμένεται να δυσχεράνει την αύξηση του φόρου πωλήσεων από το 8% στο 10% που προγραμματίζει ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε. Στόχος αυτού του φορολογικού μέτρου είναι να καταπολεμηθεί το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Η εφαρμογή του, όμως, αποδεικνύεται πολύ δύσκολη. Η κυβέρνηση Αμπε έχει ήδη αναβάλει δύο φορές την αύξηση του φόρου πωλήσεων.

Η Ιαπωνία έχει δεχθεί πιέσεις από τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον στο Πεκίνο, διότι κατασκευάζει εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές ημιαγωγών, κινητών τηλεφώνων και άλλων τεχνολογικών προϊόντων στην Κίνα. Οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβάλει μόνον δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων άνω των 250 δισ. δολαρίων, αλλά έχουν κατηγορήσει το Πεκίνο για κατασκοπεία στον αμερικανικό τεχνολογικό κλάδο μέσω των ομίλων ZTE Group και Huawei Techonologies. Το αμερικανικό Κογκρέσο εξετάζει νομοσχέδια για την απαγόρευση της πώλησης αμερικανικών καρτών μνήμης και άλλων εξαρτημάτων στις ΗΠΑ από τις ZTE Group, Huawei Τechonologies και όποιες άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Κίνας που παραβιάζουν αμερικανικές κυρώσεις και τη νομοθεσία για τον έλεγχο των εξαγωγών. Αισθητή έχει γίνει, επίσης, η καχυποψία των ΗΠΑ για το πρόγραμμα «Made in China 2025», του οποίου στόχος είναι να εξελιχθεί η Κίνα σε μια τεχνολογική υπερδύναμη.

Ολες αυτές οι εξελίξεις προκαλούν ανατροπές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, επηρεάζοντας οικονομίες όπως είναι η ιαπωνική και η γερμανική που εξαρτώνται από τις εξαγωγές. O κλάδος της τεχνολογίας μαζί με τα αυτοκίνητα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξαγωγές της Ιαπωνίας. «Η αβεβαιότητα συνεχίζει να επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, καθώς γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις από τον κίνδυνο ενός σκληρού Brexit ή την εμπορική αντιπαλότητα ΗΠΑ – Κίνας», σχολιάζει ο Χαρούμι Ταγκούσι, οικονομολόγος στην HIS Markit. Από σφυγμομέτρηση του πρακτορείου Reuters προκύπτει πως 28 από 38 οικονομολόγους θεωρούν πως έχουν ενισχυθεί οι πιθανότητες να παγιδευθεί η Ιαπωνία σε ύφεση σε σχέση με ένα τρίμηνο πριν. Τέλος, έρευνα του Reuters έδειξε πως η εμπιστοσύνη στον μεταποιητικό κλάδο της Ιαπωνίας υποχώρησε τον Ιανουάριο επί τρίτο συναπτό μήνα.