ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινάει η διάθεση του Tesla Model 3 στην Ευρώπη

Ξεκινάει η διάθεση του Tesla Model 3 στην Ευρώπη

Το πιο δημοφιλές μοντέλο της θα πουλάει η Tesla στην Ευρώπη από τον Φεβρουάριο, αφού η ολλανδική αρχή RDW ενέκρινε χθες την πώλησή του. Το Model 3 ήταν το ηλεκτρικό όχημα πολυτελείας με τις περισσότερες πωλήσεις το 2018 στις ΗΠΑ. Με τιμή πώλησης 44.000 δολάρια, αποτελεί το πιο οικονομικό μοντέλο που προσφέρει η αμερικανική εταιρεία. Απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους αγοραστές με χαμηλότερες οικονομικές δυνατότητες, χωρίς ωστόσο να χάνει την αίγλη και τις υψηλές δυνατότητές του.

Παραδόξως, όταν η ολλανδική αρχή RDW ενέκρινε την πώληση των οχημάτων, η Tesla βρισκόταν ήδη πολλά βήματα μπροστά. Οι παραγγελίες του Model 3 από ενδιαφερόμενους Ευρωπαίους είχαν ήδη ξεκινήσει, ενώ από το λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο είχαν ήδη φύγει τουλάχιστον δύο μεγάλες αποστολές που μεταφέρουν μερικές χιλιάδες οχήματα τύπου Model 3 στην Ευρώπη.

Η είδηση της έγκρισης πώλησης στην Ευρώπη αναπτέρωσε ελπίδες στους κόλπους της Tesla, η οποία υφίσταται σοβαρές οικονομικές ζημίες. Τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου του 2018 ήταν απογοητευτικά, ενώ αντίστοιχα αναμένεται να είναι και τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ελον Μασκ, διευθύνοντος συμβούλου της Tesla. Ενδεικτικό της κακής οικονομικής κατάστασης είναι οι περικοπές ανθρωπίνου δυναμικού κατά 7%, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Οι υψηλές πωλήσεις του Model 3 το 2018 στις ΗΠΑ αποτέλεσαν σανίδα σωτηρίας για την εταιρεία. Επικείμενη απειλή για την Tesla είναι η μείωση των φοροελαφρύνσεων στις ΗΠΑ, που πρόκειται να καταστήσει τα αυτοκίνητα της εταιρείας ακριβότερα κατά 1.875 δολάρια. «Τα αυτοκίνητα της Tesla εξακολουθούν να είναι ακριβά για το ευρύ κοινό», ανέφερε την Παρασκευή ο Μασκ, ο οποίος επιθυμεί να μειώσει την τιμή των οχημάτων.

Ο Ελον Μασκ έχει δηλώσει επανειλημμένως πως εναποθέτει τις ελπίδες του για την ανάκαμψη της Tesla στις πωλήσεις του Model 3 σε Ευρώπη και Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων παγκοσμίως. «Η αγορά των σεντάν μεσαίου μεγέθους στην Ευρώπη είναι υπερδιπλάσια σε σύγκριση με την αμερικανική αγορά», σύμφωνα με επιστολή της Tesla στους μετόχους. Στην Κίνα μάλιστα, η αμερικανική εταιρεία πρόκειται να κατασκευάσει νέα μονάδα παραγωγής, αφού στόχος της είναι να μειώσει το κόστος ορισμένων μοντέλων και να αυξήσει τον ρυθμό παραγωγής. Απώτερος σκοπός της Tesla είναι η διάθεση των αυτοκινήτων της σε όλες τις αγορές του κόσμου και, επομένως, η προσέλκυση περισσότερων ενδιαφερόμενων αγοραστών.

Ανταγωνισμός

Ωστόσο, ο αμερικανικός κολοσσός δεν προβλέπεται να δράσει με μεγάλη ευχέρεια στην Ευρώπη. Η Tesla θα έρθει αντιμέτωπη με ισχυρούς ανταγωνιστές, όπως οι γερμανικές BMW, Mercedez-Benz και Audi, και όχι μόνο στην κατηγορία των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και στην κατηγορία των πολυτελών αυτοκινήτων μικρού μεγέθους. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως η Tesla ανταγωνίζεται και μοντέλα άλλων κατηγοριών. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Τζιμ Λεντζ, επικεφαλής της ιαπωνικής Toyota στη Βόρεια Αμερική, συζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα την επίδραση του Model 3 στις πωλήσεις του υβριδικού Prius. Το τελευταίο δεν απευθύνεται σε αγοραστές ειδών πολυτελείας, παρ’ όλα αυτά επλήγη μετά την κυκλοφορία του μοντέλου της Tesla.