ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 1% η πρόβλεψη για ανάπτυξη στη Γερμανία

Στο 1% η πρόβλεψη για ανάπτυξη στη Γερμανία

Πολύ σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2019 αναμένεται να προβλέψει την ερχόμενη Τετάρτη το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Το Βερολίνο αναμένεται να αναθεωρήσει την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2019 από το 1,8% στο 1%. Ωστόσο, πιθανότατα θα προβλέψει επιτάχυνση της οικονομίας στο 1,6% το 2020.

Οι βασικοί λόγοι για την τόσο σημαντική αναθεώρηση της πορείας της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης είναι, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και η διόλου απίθανη περίπτωση να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου.

Το 2018, η γερμανική οικονομία είχε επιβραδυνθεί σημαντικά στο 1,5%, ενώ το 2017 είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2%, ο οποίος ήταν ο υψηλότερος της δεκαετίας. Αντιθέτως, ο ρυθμός ανάπτυξης 1,5% το 2018 είναι ο χαμηλότερος της τελευταίας πενταετίας και αποδίδεται, σε μεγάλο βαθμό, στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας και στη δυσκολία των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών να προσαρμοστούν σε αυστηρότερα όρια εκπομπής αέριων ρύπων, με αποτέλεσμα να καθυστερούν σημαντικά την ταξινόμηση εκατοντάδων χιλιάδων αυτοκινήτων το φθινόπωρο του 2018.

Τον Δεκέμβριο, το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo είχε αναθεωρήσει προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2019 και πλέον προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1,1%. Την περασμένη Δευτέρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε αναθεωρήσει και αυτό την πρόβλεψή του για τη Γερμανία και πλέον θεωρεί πως η οικονομία της θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% το 2018, από ρυθμό 1,9% που προέβλεπε τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Οι αρνητικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τη γερμανική οικονομία δεν πρέπει να προκαλούν κατάπληξη, δεδομένου πως τα προειδοποιητικά σημάδια έχουν κάνει την εμφάνιση τους εδώ και αρκετούς μήνες. Χθες, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία επιδεινώθηκε για πέμπτο συναπτό μήνα, σύμφωνα με την έρευνα του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo του Μονάχου. «Ενισχύεται η ανησυχία μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων. Η γερμανική οικονομία βιώνει περίοδο επιβράδυνσης», δήλωσε χθες ο Κλέμενς Φούεστ, επικεφαλής του Ifo. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ οι επικεφαλής των γερμανικών επιχειρήσεων είναι απαισιόδοξοι για μελλοντικές παραγγελίες για πρώτη φορά από το 2012. Η επιδείνωση του κλίματος αποδίδεται στην υποχώρηση της ζήτησης για γερμανικά αγαθά και υπηρεσίες από την Κίνα, την Ευρωζώνη και τις αναδυόμενες αγορές, στην ένταση στο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και στην αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit.